Sandra Huysman (Westlandse Aardbei) genomineerd voor Europese vrouwenaward

Vrouwen vormen de hoeksteen van de Europese land- en tuinbouw, maar hun kritieke rol blijft vaak onderbelicht. Met de ‘Women’s Innovation Award’ willen Europese koepelorganisatie COPA-COGECA en de instellingen van de EU ervoor zorgen dat vrouwen de erkenning krijgen die ze verdienen. Namens de Nederlandse tuinbouwsector is Sandra Huysman van de Westlandse Aardbei genomineerd voor de prestigieuze award.

In het bijzonder wil Europa innovatieve en ondernemende vrouwen onder de aandacht brengen, die bijdragen aan een leefbaar platteland en duurzame sector. Zonder hen kunnen we de transitie naar nog duurzamere voedselsystemen in Europa, waarin economie, milieu en sociaal in balans zijn, niet maken.

Maatschappelijk belang
Als koploper op het gebied van een duurzame en sociale tuinbouw, hebben LTO Nederland en Glastuinbouw Nederland Sandra Huysman voor deze Europese prijs genomineerd. De consument en de bijdrage van de sector aan gezondheid en geluk, staat bij deze innovatieve aardbeienteler uit ’s-Gravenzande centraal. Met lokale afzet, vaste prijzen, exclusiviteit, herkenbare producten en het organiseren van evenementen in de kas zet Sandra Huysman in op een duurzame relatie tussen teler en consument.
Ook de gemeenschap binnen de kas is voor haar belangrijk. Een internationale team, aangevuld met collega’s van een zorgkwekerij, vormt voor haar het hart van het bedrijf. Ook in haar teelt zet ze met biocontrol, waterrecycling, telen op lage temperatuur en circulaire systemen in op duurzame aardbeienproductie. Via deze nominatie hoopt Sandra Huysman op EU-niveau meer aandacht te kunnen vragen voor het maatschappelijke belang van de innovatieve glastuinbouw.

Waardevolle toevoeging
Sandra Huysman over haar nominatie: “We geloven dat het onze holistische benadering is, die verder gaat dan alleen operationele efficiëntie, die ons maakt tot wie we zijn. Alleen door te kijken naar de lokale gemeenschap en medewerkers, door duurzaamheid en concept te verbeteren, kan een bedrijf echt een waardevolle toevoeging vormen voor de samenleving. Dit doel wordt nooit helemaal bereikt, maar dat maakt het ook leuk. Het betekent dat er altijd ruimte is om te groeien en dat mijn werk nog lang niet af is.”

Bekijk de nominatievideo van Sandra hier.

Jesse Schevel

Glastuinbouw Nederland - © 2024