Sfeerimpressie van EU-Plantdebat 2024

Op 14 mei kruisten acht (kandidaat-)Europarlementariërs met elkaar de degens over de thema’s: water, innovatie, klimaat en handel. Tijdens het EU-Plantdebat 2024 in Aalsmeer werd gediscussieerd over onder meer de Kaderrichtlijn Water, nieuwe veredelingstechnieken, de energietransitie en handelsverdragen.

Bekijk hier een sfeerimpressie van het EU-Plantdebat 2024.

Duidelijk werd tijdens het debat dat de tuinbouwketen van belang is voor de Nederland-se economie, de vergroening van stedelijke gebieden en de voedselzekerheid in Europa. Wel zijn nog stappen nodig in de verdere verduurzaming van de sector. Alleen dan haalt de tuinbouw in 2027 de doelen uit de Kaderrichtlijn Water en kunnen bedrijven in 2040 klimaatneutraal zijn. Brussel moet daarbij de nodige hulp bieden door bijvoorbeeld haast te maken met het toestaan van nieuwe veredelingstechnieken.

Onder leiding van Evert van Helvoort, voorzitter van de Raad van Commissarissen van Royal FloraHolland, gingen Eveline Herben (BBB), Willemien Koning-Hoeve (CDA), Laura de Vries (D66), Lara Sibbing (GL-PvdA), Reinout van Malenstein (NSC), Bert-Jan Ruissen (SGP), Anna Strolenberg (Volt) en Bart Millenaar (VVD), met elkaar in debat. De PVV was ook uitgenodigd, maar ontbrak uiteindelijk.

Organisatoren
Het EU-Plantdebat 2024 werd georganiseerd door Glastuinbouw Nederland, Plantum, GroentenFruit Huis en Royal FloraHolland in samenwerking met LTO Nederland, Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB), Royal Anthos, Koninklijke Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO), Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijproducten (VGB), Koninklijke Vereniging Bloemist Winkeliers (VBW), Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO), Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV), CropLife NL en Artemis.
 

Quincy von Bannisseht

Glastuinbouw Nederland - © 2024