Start Tuinbouw Battle in regio Aalsmeer met nieuwe teeltkarren

Op maandag 14 november is een nieuwe ronde gestart van de Tuinbouw Battle in de regio Aalsmeer. De aftrap was bij basisschool De Dolfijn in Uithoorn en KC De Ruimte in Kudelstaart. Met speciale verlichting, een tijdschakelaar, uitgebreide instructie en hulp van vrijwilligers gaan de leerlingen via deze Tuinbouw Battle zelf tulpen kweken. De teeltkarren en bollen zijn inmiddels afgeleverd en de jonge tulpenkwekers uit groep 7 en 8 gaan nu zelf aan de slag.

Er zijn voor deze nieuwe ronde nieuwe veilige teeltkarren gemaakt. De karren zijn gesponsord door Bosman Van Zaal en de CC Centralen. Vrijwilligers van de Tuinbouw Battle hebben geholpen bij de bouw en zorgen ervoor dat de karren op de scholen geplaatst worden. "Bij Bosman Van Zaal vinden we het belangrijk om het vak van teelt én techniek uit te dragen en het onderwijs hierbij te betrekken. De kennis hebben wij. Maar nog belangrijker, de jeugd heeft de toekomst! Daarom werken wij graag mee aan initiatieven als de Tuinbouw Battle", aldus Arjan Kok, CTO Bosman Van Zaal.

Twee lagen tulpen
Het project wordt begeleid door vrijwilligers die zelf jaren in het bollenvak of het onderwijs werkzaam zijn geweest en zeer ervaren zijn op het gebied van de bollenkwekerij. Voor vrijwilliger Bart Verhaar, oud-docent plantenteelt van Yuverta (voormalig Wellantcollege) is dit de eerste Tuinbouw Battle die hij begeleidt. “Ik vind het leuk om kinderen iets te leren over hoe plantjes groeien en bloeien. Via dit project leren kinderen ook dat er achter een bosje tulpen een hele leuke en innovatie sector zit.”
Op De Dolfijn en KC De Ruimte zijn teeltkarren met twee lagen tulpen geïnstalleerd. Boven elke teeltlaag hangt LED-verlichting die de tulpen belicht. Uiteindelijk worden na vier weken zo’n 400 tulpen geoogst. Alle aspecten van de sector komen in het lesprogramma aan bod: teelttechniek, techniek, marketing, handel, verkoop, prijsbepaling, meerwaarde en samenwerking. Het bijbehorende digitale lespakket biedt leuke en leerzame ondersteuning. Onderdeel van het project is ook een bezoek aan een tuinbouwbedrijf in de regio.

Groene sector
De Tuinbouw Battle is ook een uitdagende strijd tussen scholen in de regio. Er starten de komende week maar liefst drie rondes waar in totaal zestien klassen aan meedoen. De leerlingen mogen zelf bedenken hoe ze hun tulpenoogst tegen een zo hoog mogelijke prijs kunnen verkopen: via een veiling, een evenement, of verkoop van deur-tot-deur. Niets is te gek. De school met de origineelste inzending, de hoogste opbrengst of het leukste doel wint de battle.
De battle wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage vanuit Stimuflori, een fonds dat promotie vóór en innovatie ín de sierteelt ondersteunt. “Wij vinden het belangrijk om jongeren kennis te laten maken met de sierteeltsector. Door deze battle kiezen ze in de toekomst misschien wel voor een carrière in de groene sector”, aldus Hermen de Graaf van Stimuflori. 

De Tuinbouw Battle in de Greenport Aalsmeer wordt mogelijk gemaakt door Yuverta mbo, Bosman Van Zaal, Container Centrale, Economic Board Duin- en Bollenstreek, Rabobank, Stimuflori en Greenport Duin- en Bollenstreek.
(Foto’s: Greenport Aalsmeer)

Jakoline van Straalen

Vacature: Netwerkcoördinator (1,0 fte)

Streef je ernaar om zaken in samenhang te regelen en te komen tot een evenwicht in je netwerk? Raak jij geïnspireerd door onze visie en missie Verantwoorde Glastuinbouw en kun jij anderen ermee inspireren? Ben je daarnaast enthousiast, nauwkeurig en…

Glastuinbouw Nederland - © 2023