Succesvolle gewasbijeenkomst Poinsettia 2023

Op donderdag 2 november was de gewasbijeenkomst Poinsettia in Ens, georganiseerd door Glastuinbouw Nederland in samenwerking met Beekenkamp, Dümmen Orange, Florensis, Lazzeri, Selecta One en van Iperen. De ruim 120 bezoekers kregen het assortiment van de organiserende partijen te zien en werden bijgepraat over weerbaar telen en biologische bestrijding.

Er waren interactieve korte sessie per stand. Daarnaast kregen bezoekers een uitgebreide rondleiding over de kwekerij van Kwekerij Wouters. In de middag werden de kwekerijen van Kwekerij Baas en Kwekerij Stadsweiden (die aan dezelfde weg zitten) bezocht. Deze kwekerijen lieten hun brede assortiment Poinsettia zien. Voorafgaande en na afloop van de rondleidingen kregen de aanwezige een presentatie van Royal Lemkes en RHP.

Het imago van de Poinsettia
Hoe kijkt de retail naar de Poinsettia? Elise Wieringa en Michel van Winden gingen het gesprek aan met de bezoekers. Net als rozen met Valentijn en perkgoed in het voorjaar staat er vaak een vergrootglas op de Poinsettia met Kerst. Het is goed om je hier als kweker bewust van te zijn: welke risico’s loop ik of mijn productgroep als ik misschien toch dat ene middel gebruik? Wieringa komt het nog jaarlijks tegen dat er door eigen testen of testen van partijen als PAN residuen worden gevonden die al jaren verboden zijn. Vaak kunnen kwekers hier weinig aan doen en zijn het externe factoren die hier een rol bij spelen. Er moet gezamenlijk gekeken worden hoe we dit soort excessen zoveel mogelijk kunnen voorkomen. Retailers willen uiteindelijk dit risico niet meer lopen: nu al voeren sommige retailers bepaalde producten niet meer wegens mogelijke imagoschade.

De toekomst van substraat
De substraatsector zoekt al langer naar alternatieve grondstoffen voor veen, met als doel substraat te ontwikkelen met een lagere milieu-impact. Hierbij is niet direct duidelijk of de alternatieve soms meer of minder milieubelastend zijn. Martine Holtkamp (RHP) vertelde hierover. RHP onderzoekt de veiligheid en kwaliteit van substraten, maar ook naar de footprint (LCA) van de verschillende grondstoffen die er zijn. Uiteindelijk willen we er met zijn allen naar toe dat we alleen nog werken met herbruikbare grondstoffen. Belangrijk hierbij is ook de beschikbaarheid en continuïteit van deze grondstoffen.

Rugzak vol inspiratie en informatie
Na deze succesvolle dag gingen de bezoekers weer huiswaarts met een rugzak vol inspiratie en informatie. Wij danken alle aanwezigen voor hun komst en hun positieve bijdrage aan deze dag en wensen hen een goede Poinsettia-verkoop dit seizoen.

Jasper van Diemen

Glastuinbouw Nederland - © 2024