TEK opent op 21 maart; uitleg regeling in een webinar ook voor ondernemers

Na een zorgvuldige voorbereiding is RVO er klaar voor: op 21 maart 2023 opent de Tegemoetkoming Energiekosten energie-intensief mkb (TEK). Deze tegemoetkoming verlicht de energielasten van ondernemers die minimaal 7% van hun totale omzet kwijt zijn aan energiekosten. De regeling is begin deze week officieel gepubliceerd in de Staatscourant. Voor alle geïnteresseerden wordt op 14 maart 2023 een webinar georganiseerd.

TEK aanvragen en belangrijkste voorwaarden
Energie-intensieve mkb’ers kunnen TEK aanvragen van 21 maart 2023 09.00 uur tot 2 oktober 2023 17.00 uur. Bedrijven vragen de regeling aan met terugwerkende kracht van 1 november 2022 tot en met 31 december 2023. De belangrijkste voorwaarden zijn:

  • De energiekosten bedragen minimaal 7% van de totale omzet (de energie-intensiteitseis);
  • Het bedrijf is een mkb-onderneming volgens de mkb-toets van de Europese Commissie;
  • Het energiecontract is zakelijk (afgesloten op naam van de onderneming);
  • De inschrijfdatum van de onderneming bij KVK was uiterlijk 31 december 2022.

Hoewel het systeem van RVO veel aanvragers aankan, wordt ondernemers aangeraden om niet allemaal op de eerste openingsdag hun aanvraag te doen. 
Of de energiekosten van een onderneming minimaal 7% zijn, berekent RVO met de omzet, de modelprijs 2022 voor energie en het standaardjaarverbruik. Op de website van RVO staan voorbeelden hoe dit wordt berekend. Ondernemers kunnen alvast inschatten of ze voor de regeling in aanmerking komen. Deze video op de site over de energie-intensiteitseis geeft daar uitleg over.
Naast de video over de intensiteitseis is ook een toolkit samengesteld om ondernemers te informeren. Klik hier.

Webinar op 14 maart
Hoe werkt de regeling precies? Hoe verloopt het aanvragen? Wat is ervoor nodig? Deze en andere vragen beantwoorden medewerkers van RVO op 14 maart 2023 tijdens een online webinar van 10.00 tot 11.00 uur. Ondernemers en hun medewerkers zijn van harte welkom. Lees meer over het webinar en meld u aan

Alexander Formsma

Glastuinbouw Nederland - © 2024