Veilig inschakelen van een uitzendbureau: wat kun je doen?

Het is van groot belang dat werknemers met zorg en respect worden behandeld en dat er sprake is van eerlijk werk en een eerlijke beloning. Bij het inschakelen van derden zoals uitzendbureaus of zzp’ers is het van belang dat dit een betrouwbare partij is. Hiervoor is de ondernemer als inlener zelf aansprakelijk. Als het een malafide uitzendbureau betreft kan dit grote gevolgen voor de ondernemer hebben. Hoe zit dit precies? De Werkgeverslijn land- en tuinbouw zet de zaken op een rij.

Aansprakelijkheid
Het inschakelen van een uitzendbureau kan aantrekkelijk zijn bij het flexibel organiseren van arbeid. Ondanks dat het uitzendbureau juridisch werkgever is van de uitzendkrachten is het niet zo dat de ondernemer als inlener geen verantwoordelijkheden heeft. Door de zogenaamde ‘ketenaansprakelijkheid’ en ‘inlenersaansprakelijkheid’ kunnen er ook boetes en naheffingen op het rteeltbedrijf worden verhaald mochten zaken niet goed geregeld zijn. Het gaat dan om de volgende zaken:

Niet betaalde loonheffingen en sociale premies
De Belastingdienst kan de inlener aansprakelijk stellen wanneer het uitzendbureau niet aan zijn verplichtingen voldoet. De aansprakelijkheid van de inlener wordt beperkt wanneer zaken wordt gedaan met een SNA gecertificeerd uitzendbureau, wanneer wordt gestort op de G-rekening, de opdrachtovereenkomst, manurenregistratie en de betalingen kunnen worden getoond en wanneer de identiteit van de ingehuurde werknemers kunnen worden aangetoond.

Niet betaald loon
De uitzendkracht kan bij onderbetaling of niet betalen van het verschuldigde cao-loon het loon vorderen bij het uitzendbureau en/of de inlener. Vooraf gevrijwaard worden van deze aansprakelijkheid is niet mogelijk. Wel kan de inlener worden gezien als niet-verwijtbaar. Het bedrijf moet dan aan kunnen tonen dat het er alles aan heeft gedaan om een eerlijke beloning te stimuleren. Het SNA-keurmerk kan daarbij een rol spelen.

Boete bij niet juiste registratie KvK
Wettelijk gezien is bepaald dat een bedrijf dat arbeidskrachten ter beschikking stelt (zoals een uitzendbureau) zich als zodanig moet registreren in het handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK). Een bedrijf dat niet of niet juist geregistreerd staat in het handelsregister, krijgt een boete. De inleners die zaken doen met deze uitlener krijgen ook een boete. Check dus voordat een samenwerking wordt aangegaan of het uitzendbureau juist staat geregistreerd.
Vanuit de agrarische cao’s is daarnaast vastgelegd dat er altijd met SNA gecertificeerde ondernemingen moet worden gewerkt wanneer sprake is van het inlenen van arbeid. Bedrijven met het SNA-keurmerk worden periodiek gecontroleerd op hun verplichtingen, waardoor risico’s op overtredingen worden beperkt.

Morele verantwoordelijkheid
Tot zover de wettelijke zaken, maar inleners hebben ook een morele verantwoordelijkheid om te verifiëren dat het uitzendbureau de uitzendkrachten, die bij de inleners aan de slag zijn, goed behandeld. Ga hierover het gesprek aan met de uitzendkrachten. Hoe ervaren zij hun uitzendbureau? Krijgen ze wat hen beloofd is? Zien ze weleens ‘gekke’ dingen? Hoe zien hun contracten er uit? Zijn ze vrij om te gaan en te staan waar ze willen? Ook kan het uitzendbureau worden gevraagd naar een voorbeeld van de arbeidsovereenkomsten.
Gaat het om internationale werknemers vraag dan bijvoorbeeld ook naar de huisvesting of ga ter plekke eens een kijkje nemen. Als het uitzendbureau goed voor zijn mensen zorgt, is de kans groter dat inleners gelukkige en werkfitte mensen op hun bedrijven krijgen. Ondernemers moeten zich ervan bewust zijn dat de Arbowet ook voor uitzendkrachten geldt. Het verstrekken van beschermingsmiddelen en instructies om veilig te kunnen werken zijn voorbeelden van regels die ook voor hen gelden. Inleners zijn verplicht deze zaken goed te regelen.

Zelf aan de slag
Ondernemers moeten continu kritisch blijven en uitzendende organisaties blijven controleren. De Werkgeverslijn heeft daarom een checklist samengesteld die inleners helpt bij het veilig inschakelen van derden. De checklist is hier gratis te downloaden. Voor vragen en opmerkingen kan contact worden opgenomen met de adviseurs van de Werkgeverslijn land- en tuinbouw via telefoonnummer: 088 888 66 88, of met Ingrid Blom, beleidsspecialist Arbeid bij Glastuinbouw Nederland, telefoon: 06 834 849 35.

(Tekst: Diana Eleveld, Werkgeverslijn)

Ingrid Blom-Meeusen

Glastuinbouw Nederland - © 2024