Voedselzekerheid prominent op de agenda tijdens de Grüne Woche

Op 19 januari ging de 88ste Grüne Woche van start in Berlijn. Op uitnodiging van de Duitse Minister van landbouw bezochten demissionair landbouwminister Adema, een aantal Kamerleden en gedeputeerden van verschillende provincies deze beurs. Vanuit de land- en tuinbouwsector waren er ook verschillende vertegenwoordigers naar Berlijn afgereisd, waaronder Glastuinbouw Nederland. Op de Grüne Woche was er dit keer uitgebreid aandacht voor het belang van voedselzekerheid.

Minister Adema had een duidelijke boodschap voor de sector. De Minister maakt zich grote zorgen om de veiligheid van Europa. Net zo goed als we in Europa strategisch werken aan milieu en klimaat, hebben we ook een Europese strategie nodig op voedsel. Volgens de minister is dit geopolitiek gezien is belangrijker dan ooit. “We moeten spreken over voedselzekerheid als het meest belangrijke strategische belang dat we hebben.” Minister Adema roept de land- en tuinbouw op om hier gezamenlijk over na te denken. Vanuit Glastuinbouw Nederland geven we hier graag gehoor aan. Als wereldspeler in groente, fruit, bloemen en planten leveren we een enorme bijdrage aan de voedselvoorziening en de gezondheid van miljoenen Europeanen.

Om het potentieel van de Nederlandse tuinbouw aan de Europese samenleving goed voor het voetlicht te brengen is er op het beursterrein een demokas neergezet door GroentenFruitHuis, Plantum en Glastuinbouw Nederland. Adri Bom-Lemstra ging in gesprek met minister Adema over de bijdrage van de glastuinbouw met zijn talrijke producten aan een gezond, gelukkig en groen Europa. 

Lees ook het bericht op de website van de Telegraaf: Zorg Nederlandse boeren over voedselzekerheid: Brussel eenzijdig gericht op krimp van landbouw

Kyra Broeders

Glastuinbouw Nederland - © 2024