Volop toekomstkansen eenjarige zomerbloeiers en terrasplanten

‘De toekomst’, dat was de rode draad in het programma van de Tuinplantendag 2019. Dit jaarlijks terugkerende evenement werd dit keer georganiseerd bij Florensis in Hendrik-Ido-Ambacht. Conclusie: de toekomst kent uitdagingen maar zeker ook kansen.

Innovatie is de sleutel naar de toekomst. Innovatie op allerlei gebieden van de teelt, de markt, het bedrijf en plantgezondheid.
Door ontwikkelingen in de maatschappij en markt staat het aantal middelen onder druk en dat geld ook voor de groeiregulatoren. Die ontwikkeling vraagt een andere manier van remmen. De groeiregulatie zal gaan veranderen van het toepassen van één middel naar een geïntegreerde groeiregulatie met een combinatie van diverse maatregelen. Stuurlicht (onder andere lichtkleur en het moment van toepassing) is een deel van de oplossing, naast bijvoorbeeld bemesting, watergift en klimaat.

Toegevoegde waarde
Sander Hogewoning (Plant Lighting) gaf een overzicht van de mogelijkheden van LED-belichting. Belangrijk is dat telers inzicht hebben in hoe de plant groeit en welke processen een rol spelen. Dat maakt het mogelijk om met het juiste spectrum en op het juiste moment te kunnen sturen.
Ook de markt gaat veranderen, maar dat biedt kansen. Zo benadrukte Jan de Ruyter van ABN AMRO. Belangrijk is wel dat het product toegevoegde waarde heeft. Planten hebben impact en steeds meer overheden, kantoren, ziekenhuizen en dergelijke zien de meerwaarde van groen in. Zij kiezen steeds vaker voor (meer) planten. Een eerste stap is het delen van informatie in de keten. Als de data op orde zijn, kan de technologie in komende jaren helpen om deze boodschap te vertellen.

De Tuinplantendag 2019 werd mede mogelijk gemaakt door Florensis, Sakata Ornamentals en MNP flowers.

Arthur van den Berg

Glastuinbouw Nederland - © 2024