Vrijstelling Verimark voor tomatenteelt wordt beëindigd

De vrijstelling voor Verimark voor in de bedekte substraatteelt van tomaat, die op verzoek van Glastuinbouw Nederland is aangevraagd en is toegekend, vervalt op vrijdag 18 juni 2021.

Knelpunt tabakswittevlieg
De vrijstelling is afgelopen periode verleend, omdat de directe schade door tabakswittevlieg een teeltbedreigend probleem is voor de geïntegreerde bedekte teelt van tomaat. Hiervoor is het beschikbare pakket aan middelen en maatregelen momenteel niet afdoende. Naast de directe schade die tabakswittevlieg geeft in de tomatenteelt, is het ook een belangrijke vector voor virusoverdracht. Het tomatenchlorosevirus, ofwel ToCV is een van de virussen die door Bemisia kan worden verspreid. Mede door inzet van de sector, middels een ketenbreed sectorplan, is het probleem sterk verminderd.

Nieuw verzoek in behandeling
Om ook voor de tweede helft van de zomer een afdoende beheersing te verkrijgen van tabakswittevlieg in de tomatenteelt, is de inzet van de sector ook om in de periode vanaf 15 juli 2021 voor een periode van 120 dagen het middel Verimark middels een vrijstelling inzetbaar te krijgen. Dit verzoek is nog in behandeling.

Jeannette Vriend

Glastuinbouw Nederland - © 2024