Werkgeversorganisaties verbaasd over nieuw ‘eindbod’ bonden Cao Glastuinbouw

De onderhandelingsdelegatie van werkgeverszijde ontving vandaag, donderdag 5 maart, een ‘Eindbod van FNV en CNV Vakmensen’ aangaande Cao Glastuinbouw. De werkgeversorganisaties verbazen zich erover dat dit eindbod tegelijkertijd ook is gedeeld met pers en vakpers.

“We willen dit begin volgende week met de onderhandelingsdelegatie bespreken. We gaan dit bod op waarde schatten en beoordelen hoe we daarmee omgaan”, zo meldt Ilse Lensink, eerste onderhandelaar namens de werkgeversorganisaties. De vakbonden hebben de werkgevers veertien dagen gegeven om te reageren. Namens Glastuinbouw Nederland, LTO Nederland en Plantum heeft Ilse Lensink de vakbonden laten weten kennis te zullen nemen van het eindbod en zich daarover te beraden.

Hogere extra kosten
In het eindbod van FNV en CNV is hun looneis aangepast naar een looptijd van anderhalf jaar, van 1 januari 2020 tot 1 juli 2021, en over een loonsverhoging voor alle lonen van 2% per 1 maart 2020, 1% per 1 september 2020 en 1,5% per 1 maart 2021. Ook geven de bonden aan het voorstel van de werkgevers eind vorige maand niet te hebben afgewezen vanwege de loonsverhoging, maar omdat er, naar hun mening, te veel negatieve afwijkingen van de Wet Arbeidsmarkt in Balans in zitten.
“In de wet is de mogelijkheid geboden om af te wijken bij CAO voor onze sector die afhankelijk is van klimaat en natuur. Door de wet WAB zien werkgevers hoge extra kosten op zich af komen. Desondanks hebben werkgevers toch een fors loonbod gedaan. Dit loonbod geldt alleen indien er voldoende ruimte rondom de arbeidsorganisatie van het seizoenswerk geboden wordt. Wij zullen het eindbod van de bonden gaan beoordelen om te bezien of hier inderdaad wijzigingen zijn die zorgen voor meer balans”, aldus Ilse Lensink.
Lees hier het artikel dat eerder vandaag is verschenen op de website van Nieuwe Oogst.

Glastuinbouw Nederland - © 2024