Consultancy: Inventarisatie problematiek wolluis in glasgroente

Beschrijving

Wolluis is een toenemende plaag in groentegewassen onder glas. De eerste wolluizen in een teelt worden vaak over het hoofd gezien. Bovendien wordt de plaag snel verspreid door de medewerkers in de kas. Deze plantensapzuigende insecten produceren honingdauw waardoor de stengels en bladeren plakkerig worden. De beschikbare bestrijdingsmiddelen tegen wolluis (zoals imidacloprid, thiacloprid, thiamethoxam) zijn niet veilig voor natuurlijke vijanden. Andere middelen zijn ook effectief maar mogen wettelijk niet gebruikt worden tegen wolluis. Wolluis is een hardnekkige plaag dat meestal terug komt ook na herhaalde bespuitingen. Wolluis moet snel gesignaleerd en bestreden worden.

Doelen van dit project:

  • Inventariseren aantal bedrijven (glasgroenten) met een wolluisaantasting
  • Inventariseren van glasgroentegewassen waar wolluis voorkomt
  • Inventariseren van de grootte van de aantasting op de praktijkbedrijven (% plantverlies)
  • Inventariseren ervaringen praktijkbedrijven
  • Overzicht geven van de mogelijke natuurlijke vijanden en bestrijdingsmiddelen
  • Tijdelijk advies geven om wolluis te voorkomen en te bestrijden

Resultaten

Om meer inzicht te verkrijgen in het omvang van het probleem is door Biobest in samenwerking met LTO Glaskracht Nederland een inventarisatie uitgevoerd middels een enquête. 90 telers hebben op de enquête gereageerd. Ook zijn zo'n tien telers bezocht.

Wolluis wordt jaarrond gevonden. Het aantastingsniveau limiteert zich niet altijd tot haarden, maar kan ook in de hele kas worden gevonden als de plaag te laat wordt opgemerkt en verspreiding reeds heeft plaats gevonden. Er zijn twee schadelijke soorten wolluis aangetroffen: Pseudococcus viburni in paprika, aubergine en tomaat en Phenacoccus solani in paprika. Hygiëne en het op tijd signaleren van wolluis blijven de eerste stappen naar uitroeiing van deze plaag.

Helaas is er nog weinig ervaring met biologische bestrijders in de glasgroente. Uitroeiing blijkt lastig. Groentetelers zoeken naar effectieve biologische oplossingen. Wellicht komen ook nieuwe inzichten uit het lopende masterplan Wol- en Schildluis dat in de bloemisterij loopt onder coördinatie van LTO Glaskracht Nederland.

Projectnummer 14761.22
Looptijd 01-01-15   -   31-12-15
Afgerond Ja
Uitvoerder Biobest, Glastuinbouw Nederland
Document

Onderzoek en projecten

Masterplan Fusarium 2.0

Lopend

Doel: Het doel is betere beheersing van Fusarium in de glastuinbouw. Dit doen we door de hele keten te betrekken van zaad tot plant, van de inzet van…

Kas als ecosysteem

Lopend

Doel: Het doel van dit project betreft verdere opbouw, toepassing en implementatie van het ondergrondse en bovengrondse ecosysteem in diverse…

Glastuinbouw Nederland - © 2024