Problematiek wolluis in glasgroenten in beeld gebracht

De laatste periode zien we dat wolluis een toenemende plaag wordt in groentegewassen onder glas. Wolluis is in een aantal sierteeltgewassen al een hardnekkig probleem, mede door het wegvallen van breed werkende middelen. Om meer inzicht te verkrijgen in het omvang van het probleem is door Biobest in samenwerking met LTO Glaskracht Nederland een inventarisatie uitgevoerd middels een enquête. 90 telers hebben op de enquête gereageerd. Ook zijn zo'n tien telers bezocht.

Wolluis wordt jaarrond gevonden. Het aantastingsniveau limiteert zich niet altijd tot haarden, maar kan ook in de hele kas worden gevonden als de plaag te laat wordt opgemerkt en verspreiding reeds heeft plaats gevonden. Er zijn twee schadelijke soorten wolluis aangetroffen: Pseudococcus viburni in paprika, aubergine en tomaat en Phenacoccus solani in paprika. Hygiëne en het op tijd signaleren van wolluis blijven de eerste stappen naar uitroeiing van deze plaag.

Helaas is er nog weinig ervaring met biologische bestrijders in de glasgroente. Uitroeiing blijkt lastig. Groentetelers zoeken naar effectieve biologische oplossingen. Wellicht komen ook nieuwe inzichten uit het lopende masterplan Wol- en Schildluis dat in de bloemisterij loopt onder coördinatie van LTO Glaskracht Nederland.

Glastuinbouw Nederland - © 2024