Aanmeldingen collectief AWZI Nieuwe Waterweg stromen binnen

Sinds 1 juni is het voor glastuinbouwondernemers in het verzorgingsgebied van de AWZI Nieuwe Waterweg (AWZI-NW) mogelijk om zich aan te melden voor deelname aan de centrale collectieve waterzuivering. Dit is niet onopgemerkt gebleven.

Na een uitgebreid traject rondom de collectieve invulling van de komende zuiveringsplicht voor de glastuinbouw via de bestaande rioolwaterzuivering AWZI-NW, zijn de uitgangspunten en randvoorwaarde voor deelname <link nieuws aanmelden-deelname-zuiveringscollectief-awzi-nieuwe-waterweg-gestart>gepubliceerd.

Sinds de aanmeldpagina openstaat komen de eerste aanmeldingen voor deelname binnen vanuit een diverse groep aan bedrijven qua omvang en teelten. Ondernemers kunnen op basis van informatie uit de informatiesheet de afweging maken of de centrale collectieve oplossing aansluit bij de voorkeursoplossing voor invulling van de zuiveringsplicht op hun eigen bedrijfslocatie. Andere oplossingen zijn <link nieuws kader-vastgesteld-voor-aantoonbare-nul-lozing-glastuinbouw>aantoonbare nul-lozing, mobiele zuivering, individuele zuiveringsinstallatie (BZG-lijst) of indien aanwezig een decentrale collectieve zuivering.

Het collectief AWZI Nieuwe Waterweg is gebaseerd op gebruik bestaande riolering met een extra zuiveringsstap voor gewasbeschermingsmiddelen op de bestaande afvalwaterzuivering (Hoek van Holland) door het Hoogheemraadschap van Delfland. De deelnemende ondernemer betaalt daarvoor een extra zuiveringsheffing (zgn. retributie) van €825,-/hectare kas per jaar aan Delfland. Dit tarief is berekend op basis van minimale deelname van 1.270 ha en tien jaar deelname. Realisatie van de centrale zuivering hangt af van voldoende aanmeldingen voor deelname. Aanmelding via het aanmeldformulier voor het collectief kost €25 (administratiekosten).

Glastuinbouw Nederland - © 2024