Alles over de nieuwe Wet goed verhuurderschap

Afgelopen juli is de Wet goed verhuurderschap, oftewel Wgv ingegaan. Dit om onrechtmatigheden, discriminatie en intimidatie rondom verhuurderschap te voorkomen en tegen te gaan. In dit artikel lees je alles over de nieuwe wet en verwijzen we je naar pagina’s en downloads die je helpen te voldoen aan goed verhuurderschap.

De nieuwe wet in het kort

  • Landelijke basisnorm voor goed verhuurderschap.
  • Regels waaraan verhuurders en verhuurbemiddelaars zich aan moeten houden.
  • Plicht om de huurovereenkomst schriftelijk vast te leggen.
  • Plicht om de huurder over zijn rechten en plichten t.a.v. het gehuurde te informeren.

Voor arbeidsmigranten betekent de wet dat:

  • De huurovereenkomst geen onderdeel meer mag zijn van de arbeidsovereenkomst.
  • De informatievoorziening plaats moet vinden in een voor de arbeidsmigrant begrijpelijke taal.

Alle belangrijke informatie op één plek
Werkgeverslijn heeft naar aanleiding van deze nieuwe wet een themapagina Huisvesting ontwikkeld. Op deze pagina vind je meer informatie maar ook diverse interessante video’s, linkjes en downloads.

Daarnaast is er ook een pagina ‘Goed Verhuurderschap’ van de Werkgeverslijn, waarop je een checklist vindt met 7 punten waarmee jij voldoet aan goed verhuurderschap. Bekijk de checklist hier.

Aanvulling voor gemeenten
Met deze nieuwe wet kunnen gemeenten, naast de algemene regels, een verhuurvergunning instellen voor de verhuur van reguliere woonruimte in kwetsbare gebieden. Ook voor de verhuur aan arbeidsmigranten kunnen gemeenten een verhuurvergunning instellen.

Met de vergunningsplicht voor de verhuur aan arbeidsmigranten kunnen specifieke kwaliteitseisen aan de verblijfsruimte worden gesteld:

  • Zoals het maximum aantal personen per verblijfsruimte.
  • De aanwezigheid van sanitair, was- en kookvoorzieningen.
  • De huurprijs, huurverhogingspercentage en het onderhoud (indien de verblijfsruimte een woonruimte betreft).

Overgangsperiode
Binnen drie jaar na de inwerkingtreding van de Wgv moeten alle bestaande verblijfsruimten aan de vergunningsvoorwaarden voldoen. Handhaving en toezicht voor private verhuurders en verhuurbemiddelaars is de verantwoordelijkheid van de gemeente. (In het geval van woningcorporaties is het toezicht en handhaving belegd bij de Autoriteit Woningcorporaties.)

RIGO heeft (in opdracht van de VNG en het Ministerie van BZK) de Handreiking goed verhuurderschap opgesteld, dit om gemeenten te ondersteunen met handhaving en toezicht. Je vindt deze handreiking hier. Gemeenten krijgen van het Rijk eenmalig 9,2 miljoen euro in 2023 en structureel 12,4 miljoen euro voor toezicht en handhaving van de wet.

‌Ook moeten gemeenten op 1 januari aanstaande een meldpunt ongewenst verhuurgedrag ingesteld hebben. Men moet hier anoniem en kosteloos meldingen kunnen doen.

Glastuinbouw Nederland - © 2024