Bekende en nieuwe winnaars bij Kwaliteitscompetitie Cyclamen 2016

Vrijdag 11 november werden de winnaars van de Kwaliteitscompetitie Cyclamen 2016 bekend gemaakt. Net als vorig jaar won Kwekerij Apartus in de categorie Mini (Super Serie Carino). Bij de andere categorieën waren er nieuwe winnaars. In de categorie Midi won M.C.M Enthoven met Super Serie Macro Pastel. Van den Tillaer Kwekerijen was de winnaar bij de Grootbloemigen met Super Serie XL. Alle winnaars zijn rassen van Schoneveld Breeding. Er was een eervolle vermelding voor Euroflorie met Goblet (veredelaar Varinova). Deze inzending deed niet mee voor de Awards, maar was wel de beste in de categorie Mini.

Bij deze competitie worden per inzending 6 planten getest. Na een gesimuleerde transportfase (5 dagen bij 15 graden) en een gesimuleerde winkelfase (4 dagen bij 20 graden) worden de planten 35 dagen getest in de consumentenfase (bij 20 graden, 1000 lux). Er wordt regelmatig beoordeeld op bloeiprestatie en kwaliteit van het blad. Dit jaar stuurden 25 kwekers 46 partijen in. Dat is meer dan vorig jaar! Dit jaar werden de partijen met duidelijk meer bloemen ingestuurd, maar na twee weken is de sierwaarde vergelijkbaar met vorige jaren. Na 35 dagen is sierwaarde dit jaar duidelijk minder dan vorige jaren.

Ook dit jaar heeft een aantal kwekers de teeltdata gedeeld. Samen met Wageningen UR Food & Biobased Research gaan we kijken of de teeltdata een verklaring kunnen geven voor de grote verschillen in de test.

Arthur van den Berg

Glastuinbouw Nederland - © 2024