Beperkingen gebruik oppervlaktewater en grondwater

Door de aanhoudende droogte worden op steeds meer plaatsen onttrekkingsverboden uit oppervlaktewater ingesteld. Dit is met name het geval bij waterschappen in Noord-Brabant (De Dommel, Brabantse Delta en nu ook Aa en Maas). Waterschap Drents Overijsselse Delta ziet de grondwaterstand hard zakken, maar stelt nog geen onttrekkingsverbod in. Het waterschap richt zich op aanvulling van het oppervlaktewater vanuit onder andere de IJssel en het IJsselmeer.

Omdat Rijkswaterstaat eerder dit jaar het peil van het IJsselmeer heeft verhoogd, is daar vooralsnog voldoende water beschikbaar, ondanks dat de aanvoer via de rivieren aan het afnemen is.
Als er onttrekkingsverboden worden ingesteld, dan wordt de verdringingsreeks gehanteerd. Hierdoor gelden eventuele verboden als eerste voor categorie 4 (landbouw). Glastuinbouw zit doorgaans in categorie 3 vanwege de kapitaalintensiviteit. Het kan echter zijn dat een onttrekkingsverbod wordt uitgebreid naar categorie 3, dus controleer regelmatig de informatie van uw eigen waterschap. Ook kan een gedeeltelijk verbod gelden, bijvoorbeeld alleen overdag.

Meer informatie is te vinden op Droogtemonitor.

Zelfvoorzienendheid
Lange droge perioden komen steeds vaker voor en vanuit de overheid wordt steeds kritischer gekeken naar het watergebruik. In de brief Water en Bodem Sturend van november 2022 heeft het ministerie van I&W aangegeven dat de industrie op termijn 20% minder drinkwater moet gebruiken en dat er een maximum komt voor het gebruik van grondwater. Dit geldt dan naast de eventuele onttrekkingsverboden voor oppervlaktewater. Het is daarom raadzaam om na te gaan hoe u de gietwatervoorziening voor uw bedrijf ook voor de langere termijn zeker kan stellen.

Guus Meis

Glastuinbouw Nederland - © 2024