Bier en mosterdzaad nieuwe basisstoffen voor gewasbescherming

Het Ctgb heeft deze week aangekondigd dat bier en gemalen mosterdzaad deze maand zijn toegevoegd aan de Europese lijst van basisstoffen.

Op de Europese basisstoffenlijst staan nu ruim twintig stoffen die met gespecificeerde toepassingen als gewasbeschermingsmiddel mogen worden gebruikt. Bier is toegelaten voor gebruik tegen (naakt)slakken, mosterdzaad als fungicide. Algemeen wordt van deze basisstoffen aangenomen dat ze weinig risico met zich meebrengen.

Niet als middel op de markt
Telers mogen basisstoffen binnen de goedkeuringsvoorwaarden als gewasbeschermingsmiddelen gebruiken, maar de middelen mogen niet met een gewasbeschermingsclaim op de markt worden gebracht.

Alle belanghebbenden kunnen aanvragen
Basisstoffen worden op Europees niveau toegelaten. Een aanvraag kan worden ingediend door elke belanghebbende, met inbegrip van de lidstaten zelf. Mogelijk kan de status ‘basisstof’ een alternatief zijn voor middelen die vallen onder de opgeheven Regeling uitzondering bestrijdingsmiddelen (RUB). De Nederlandse overheid doet dit niet pro-actief. NVWA en Ctgb kunnen bij dit proces wel faciliterend optreden.

Actie LTO Glaskracht Nederland
Vanuit LTO Glaskracht Nederland zijn wij de mogelijkheden om producten als basisstof in te dienen aan het verkennen. Uiteraard wordt hierbij samengewerkt met andere sectoren. Daarnaast hebben wij het onderwerp basisstoffen ook op de agenda geplaatst voor de EU-meeting die komende week plaatsvindt om samen te werken op EU-niveau om de benodigde informatie voor een dossier in te vullen. Het gaat hier immers om een Europese toelating.

Ook basisstoffen worden beoordeeld
Een basisstof wordt door de Europese Commissie goedgekeurd na wetenschappelijke beoordeling door de Europese autoriteit voor Voedselveiligheid EFSA en na raadplegen van alle lidstaten. De hele procedure duurt ongeveer een jaar. De goedkeuring van een basisstof kent geen einddatum. Bij de goedkeuring horen voorwaarden waaronder de toepassing als basisstof mogelijk is.

Denk mee
Uiteraard is de eerste vraag  welke stoffen in aanmerking zouden kunnen komen voor het predicaat basisstof. Met welk middel denkt u dat uw gewasbeschermingssysteem verder geoptimaliseerd kan worden? Mocht u dus goede ideeën hebben omtrent het gebruik van basisstoffen om de knelpuntendruk in de glastuinbouw te verlichten dan horen wij het graag.

Glastuinbouw Nederland - © 2024