Bijna alles in de glastuinbouw kun je hergebruiken
Over ruim tien jaar werkt de Nederlandse tuinbouw helemaal duurzaam en circulair. Een realistisch scenario, omdat de tuinbouw al een paar decennia bezig is met milieubewuste teelt en hergebruik van grondstoffen. Hoe? Tuinders bestrijden ziektes in de planten vrijwel altijd op een biologische manier. Ze gebruiken CO2 van fabrieken of uit hun eigen verwarmingsketel. Zo komt dit niet in de lucht. Ze benutten warmte uit de aarde. Ze halen voedingsstoffen uit het water en gebruiken die voor hun planten. In de sloot komt dus alleen schoon water. Wil je meer weten over duurzaam en circulair werken in de glastuinbouw? Bekijk dan het jaaroverzicht van 2018.
Rozenblad voor giraffen
Sinds een jaar of vijf eten de okapi’s in de populairste dierentuin van Nederland rozenblaadjes van Kordana-potrozen. Met zo’n goed resultaat dat de verzorgers het blad ondertussen ook aan giraffen en apen voeren.
Leo van der Harg, van het gelijknamige potrozenbedrijf in Vierpolders, teelt jaarlijks samen met zonen Wouter en Pieter 5 miljoen potrozen. Wouter: “De opkweek van rozen gebeurt 100 procent biologisch. In die periode snoeien we twee keer. Door het blad te verzamelen produceren we minder restafval én we helpen de dierentuin gratis aan goede voeding. Het gesnoeide blad hoeft niet eens te worden gewassen, terwijl okapi’s toch een gevoelige spijsvertering hebben. Rozenblad werkt zo goed in het dieet dat de resultaten wereldwijd met andere dierentuinen zijn gedeeld. Inmiddels gaat het blad van nóg drie rozenbedrijven naar deze dierentuin.” Giraffen zijn met Kom in de Kas niet te zien, maar wel het volautomatisch stekken en alles over energiezuinig potrozen telen.
Toetjesverpakkingen
Kwekerij Baas uit Ens in de Noordoostpolder probeert te telen zonder afvalproductie. Best een uitdaging als je tuinplanten kweekt. Dieter Baas: “We hebben alle reststromen goed in beeld. We kijken bijvoorbeeld hoe we plastic kunnen weglaten of vervangen door afbreekbaar materiaal. Onze verpakkingen zijn sowieso gemaakt van gerecycled plastic, van toetjesverpakkingen in ons geval.” Tien jaar geleden koos de tuinplantenkwekerij al voor verwarmen met biomassa in plaats van gas. “We stoken houtafval, voor de verwarming en om stroom op te wekken”, vertelt Dieter. De houtsnippers komen van de houtindustrie en snoeihout uit de omgeving.
Tijdens Kom in de Kas kun je de biomassacentrale in werking zien, alle verpakkingsmaterialen testen én alles leren over biologische gewasbescherming. Want dat doen ze ook bij Kwekerij Baas.
Tomatensoep
Elke kromme komkommer of gekke tomaat belandt bij Natuurlijk Tomaat in Dongen in de salades, sauzen, soepen of chutneys. Het bedrijf teelt biologisch tomaat, paprika en komkommer. De eersteklasproducten gaan richting supermarkt. De resterende producten van Natuurlijk Tomaat en van drie collega-bedrijven verwerkt Henriëtte van den Hoek tot onder meer soepen en sauzen. Ze verkoopt deze in haar winkel, aan restaurants of gebruikt ze in de catering. “Zo maken we van alles wat niet recht of rond is ook volwaardige voedingsmiddelen.”
Henriëtte: “We benutten ook ander restmateriaal. Het blad dat we van de tomaten plukken bijvoorbeeld. Dat laten we gewoon in de kas op de grond liggen. Het composteert en is daarmee voeding voor de planten. Bovendien gaan de biologische bestrijders op het blad zo niet verloren.” De winkel is open tijdens Kom in de Kas en je kunt letterlijk in de keuken kijken bij Natuurlijk Tomaat, om te zien hoe het bedrijf biologisch teelt en de producten verwerkt.
Kom in de Kas
Wat: de teelt van groenten, bloemen en planten, circulair telen en milieuvriendelijke gewasbescherming bekijken.
Waar: op ruim 200 bedrijven in heel Nederland.
Wanneer: zaterdag 6 en zondag 7 april 2018. Kijk bij de deelnemende bedrijven naar de precieze openingstijden (sommige zijn alleen zaterdag of zondag open).
Wie: gratis, voor iedereen. Speciale activiteiten voor kinderen.
Waarom: dag uit voor het hele gezin; in de top tien van events in Nederland.