Brexit: uitstel verplichte gezondheidscertificaten naar 1 oktober en 1 januari

De Britse overheid stelt bepaalde eisen aan de import van dierlijke en plantaardige producten uit. Voor plantaardige producten geldt de certificeringsverplichting per 1 januari 2022 (voor onder andere plantmateriaal gold al een verplichte certificering). Volledige inspecties bij de grensposten vinden plaats vanaf 1 januari 2022 in plaats van per 1 juli aanstaande.

Pas vanaf maart 2022 is er sprake van fysieke controles. Voor 'laag risico' landbouwgoederen zoals snijbloemen, groenten en fruit is vanaf 1 januari 2022 een fytosanitair certificaat verplicht. Dat was eerder 1 april.

Meer voorbereidingstijd
Geruchten over dit uitstel deden al enkele dagen de ronde. De mededeling door de Britse minister van Brexitzaken, Michael Gove, wordt door velen met opluchting ontvangen. Alom was er twijfel of de certificaten en de benodigde ICT vóór 1 april beschikbaar zouden zijn. Het Britse bedrijfsleven drong aan op meer voorbereidingstijd. David Frost, de Britse minister voor internationale handel, zegt in een verklaring dat hij hoopt dat het uitstel helpt bij het economisch herstel na de coronapandemie.

Niet achteroverleunen
De Nederlandse land- en tuinbouw heeft grote belangen bij de afzet in Groot-Brittannië: in 2020 had die export een geschatte waarde van 8,4 miljard euro. Het betreft vooral groenten en fruit, vleesproducten, sierteeltproducten, zuivel, pootgoed, suiker en zaden. Veel producten zijn ‘samengesteld’ en soms is er sprake van doorvoer, al dan niet na bewerking. Dat maakt het erg ingewikkeld, stelt LTO Nederland.
Voor plantmateriaal en levend vee geldt al een verplichte certificering, dus daar verandert niets. Voor de overige producten geldt dat de voorbereidingen voor certificering en inspecties wel door moeten gaan. De situatie blijft sowieso niet zoals die nu is.

Bron: LTO Nederland en de Rijksoverheid

Glastuinbouw Nederland - © 2024