CO2-leiding glastuinbouwgebied PrimA4a in gebruik genomen

De door OCAP aangelegde CO2-leiding naar het glastuinbouwgebied PrimA4a in Haarlemmermeer is na jaren van voorbereiding in gebruik genomen. De eerste kassen in het gebied zijn inmiddels op de CO2-leiding aangesloten en kunnen gebruik maken van de CO2 die in het Rotterdamse havengebied wordt afgevangen. De volgende stap is uitbreiding van het netwerk naar het kernglastuinbouwgebied in De Kwakel. De verwachting is dat de glastuinbouw in de regio hierdoor op termijn een reductie van ruim 20 kiloton CO2-uitstoot per jaar kan realiseren en ca. 12 miljoen m3 aardgas kan besparen.

Realisatie mede dankzij subsidies
Vanwege de milieuvoordelen stelden zowel de provincie Noord-Holland als de gemeente Haarlemmermeer een subsidie van respectievelijk vier en ruim drie miljoen euro beschikbaar. De subsidie van de provincie is zowel bestemd voor de nu gerealiseerde leiding, als voor de uitbreiding daarvan naar het glastuinbouwgebied De Kwakel/Kudelstaart. Die uitbreiding wordt naar verwachting in 2022 gerealiseerd. Glastuinbouw Nederland heeft zich met name ingezet om de provinciale subsidie van vier miljoen beschikbaar te krijgen en heeft zich met Greenport Aalsmeer de afgelopen jaren ingespannen om de CO2-leiding gerealiseerd te krijgen.

Leveringszekerheid
De uitbreiding van de levering door OCAP naar PrimA4a is mogelijk doordat Shell en Alco meer CO2 afvangen en aan OCAP leveren. Nu er echter concrete plannen zijn om CO2 van de industrie onder de zee op te slaan (CCS), dreigt de levering voor hergebruik ernstig in het gedrang te komen. Opslag van CO2 onder de grond is onder de huidige regelgeving financieel aantrekkelijker dan leveren aan de glastuinbouw. De regeling kent namelijk wel uitstootrechten voor opslag toe, maar vreemd genoeg niet voor hergebruik in kassen. Dat laatste moet worden opgelost, anders leidt het beleid ertoe dat de tuinbouw zelf weer CO2 uit aardgas zal moeten produceren, in plaats van restproduct uit de industrie te hergebruiken. In reactie op een breed gedragen motie van de Tweede Kamer heeft het kabinet vorig jaar zomer in een kamerbrief toegezegd dit op te lossen. Dat is echter nog niet rond.

Kamermotie
Alco en Shell zijn klaar om de CO2 te blijven leveren en steunen OCAP en Glastuinbouw Nederland om ook voor de langere termijn de levering zeker te stellen. De bal ligt nu bij de overheid om aan de Kamermotie te voldoen en deze oplossing blijvend mogelijk te maken. Als dat niet op korte termijn gebeurt, is de levering van CO2 aan glastuinbouwgebieden zoals PrimA4a over enkele jaren niet meer gegarandeerd.

Hans van Geest

Glastuinbouw Nederland - © 2024