Column: Kennis en productie: hoe zit dat?

De tuinbouw verkoopt haar kennis in het buitenland en overal worden kwekerijen opgericht om goed en veilig vers voedsel te produceren, dankzij het omhulsel van glas. Als tuinder en Venlonaar ben ik trot dat wereldwijd de Venlo kas nog altijd het meest gebouwde glazen kastype is; een innovatie uit 1928 waar nooit octrooi op is aangevraagd. Het was ooit een vorm van open innovatie.

LTO Glaskracht Nederland is van mening dat we in land- en tuinbouw kennisland nummer 1  zijn dankzij een sterke primaire sector. Dat kunnen we alleen blijven als de primaire sector sterk blijft. Dat verhaal moeten we als bedrijfstak blijven herhalen aan politici en andere beleidsmakers. Voorsprong maakt lui en als we achteroverleunen is onze voorsprong zo weg. Ik zie van nabij dat we innovaties in plantgezondheid niet mogen toepassen doordat wetgeving niet mee innoveert.

26 oktober werd een nieuwe proeflocatie geopend van Limgroup in Horst, een veredelaar van asperge, aardbeien en champignons. Dat waren natuurlijk Venlo kassen. Limgroup is gefinancierd door de regionale aspergeteelt en verdient zijn geld met verkoop van zaden in een concurrerende markt.

De gewassen van de Limgroup zijn belangrijk voor de regionale economie en zijn  een mooi voorbeeld van een kennisbedrijf dat gevestigd wil zijn waar de productie plaatsvindt en zo de kruisbestuiving bevestigt. Dit geeft heel goed weer waarop de mening van LTO Glaskracht gestoeld is.  

Het is een bedrijf dat mede dankzij het geldende kwekersrecht groot is geworden en  een positie heeft opgebouwd in aardbei, juist door vrij te kunnen beschikken over andere rassen voor het kruisingswerk.  Dit bevestigt de opvatting van LTO Nederland dat we zuinig moeten zijn op dat kwekersrecht om  de snelle rasinnovatie te kunnen behouden. Daarvoor is helemaal geen octrooirecht nodig! Dit kwekersrecht moet dan ook niet worden overruled door octrooirecht op eigenschappen zoals dreigt te gebeuren. In EU-verband is dat een actueel dossier waar we op inzetten.

Bekijk hier de column van Nico van Ruiten over dit onderwerp en hier de openingstoespraak Bert van den Bercken, directeur Limgroup Horst tijdens de openingsmanifestatie van de Limgroup op 28 oktober 2016.

Jean Aerts

Glastuinbouw Nederland - © 2024