Duurzaamheid in de slateelt

Donderdag 12 maart bezocht de landelijke commissie Bladgroente van LTO Glaskracht Nederland, onder begeleiding van Ron van Antwerpen en Peter Does Nunhems in ‘s-Gravenzande. De veredeling om slarassen te ontwikkelen, die verdere resistenties bieden tegen ziekten, staat zeker niet stil.

Slatelers zijn volop actief om de bodemkwaliteit te verbeteren. Dit verhoogt uiteindelijk ook de plantweerbaarheid. In de proefkas bij Nunhems worden diverse slasoorten op water gekweekt op zowel goten als Dry Hydroponics. Dit laat prachtige resultaten zien in de grote diversiteit van de aanwezige slatypen zoals kropsla, ijsbergsla, Lollo en eikenbladsla. Naast de bekende slatypen is ook zeker een opmars van triosla te zien, welk type wel op het juiste moment moet worden geoogst om ongelijkheid te voorkomen.

De ontwikkelingen die verdere verduurzaming kunnen opleveren voor het product sla worden zeer nauwlettend gevolgd door zowel kwekers als zaadbedrijven. Doel is om kwalitatief de koppositie te behouden. In samenwerking met de Coördinator Effectief Maatregelenpakket (CEMP) van LTO Glaskracht Nederland, Jeannette Vriend en enkele onderzoekers wordt nog steeds de wortelduizendpoot en fusariumproblematiek onderzocht die de afgelopen herfst veel schade aanrichtten. Ondanks dat de problemen momenteel enigszins onder controle lijken, wordt toch gevreesd wanneer de bodemtemperaturen weer op gaan lopen.

Glastuinbouw Nederland - © 2024