Europarlementariërs pleiten voor bredere EU-steun sierteeltsector

Vijftig Europarlementsleden hebben maandag 27 april een brief naar Europees Commissaris voor Landbouw Wojciechowski gestuurd waarin zij oproepen voor bredere steun voor de sierteelt op Europees vlak. Ze vragen een ambitieuzere en pragmatische aanpak van de Europese Commissie, omdat de reeds aangekondigde steunmaatregelen onvoldoende zijn om de sector overeind te houden. Over de hele Europese Unie staan nu 760.000 banen op het spel.

De brief krijgt vanuit Nederlandse hoek steun van Europarlementsleden van VVD, CDA, CU en SGP. Daarnaast hebben veel leden van de Landbouwcommissie in het Europees Parlement de brief mede ondertekend. Dat geldt tevens voor verschillende vooraanstaande parlementsleden, ongeacht politieke kleur.
De Europarlementariërs zijn zich bewust van het ontstane domino-effect en de precaire situatie waarin siertelers zich nu bevinden. Vooral omdat nu in de lente, het belangrijkste seizoen, nauwelijks omzet wordt gerealiseerd.

Meerwaarde bloemen en planten
Aangezien 85% van de in de EU geteelde bloemen en potplanten wordt afgezet binnen de Europese interne markt, roepen de Europarlementsleden op tot meer Europese financiële steun voor de sierteelt, bovenop steun uit nationale noodfondsen. Om dit mogelijk te maken met de nodige juridische instrumenten, moet de Europese Commissie zo snel mogelijk Artikel 221 van de Gemeenschappelijke Marktordening (GMO) activeren. Op die manier kunnen specifieke steunmaatregels worden getroffen.
Glastuinbouw Nederland verwelkomt de oproep vanuit het Europees Parlement. Het initiatief verhoogt de druk op de EU om met een oplossing te komen voor de Nederlandse telers. Dat de brief steun geniet van links tot rechts, bewijst hoe belangrijk de sector is. Niet alleen op economisch vlak; de brief vermeldt terecht hoe bloemen en planten bijdragen aan het geluk van burgers over heel Europa, zo stelt Glastuinbouw Nederland.

Glastuinbouw Nederland - © 2024