Europese goedkeuring van nieuwe veredelingstechnieken stap dichterbij

De goedkeuring van nieuwe veredelingstechnieken zoals CRISPER-Cas lijkt een stap dichterbij te komen. Vorige week gaf de milieucommissie van het Europees Parlement groen licht voor het gebruik van nieuwe veredelingstechnieken, ook wel new genomic techniques (NGT’s) genoemd. Het volledige Parlement stemt eind februari over het voorstel. Na onderhandelingen met de EU-landbouwministers zal vervolgens duidelijk worden of de EU de toelating van nieuwe veredelingstechnieken zal toestaan zonder dat daarvoor dure en tijdrovende procedures nodig zijn, een langgekoesterde wens van de glastuinbouw.

Volgens de milieucommissie zijn nieuwe veredelingstechnieken cruciaal voor het veilig stellen van voldoende eigen voedsel in Europa, klimaatadaptatie en vergroening van de land- en tuinbouw. Daarom moet de toelating en toepassing van nieuwe veredelingstechnieken eenvoudiger, vindt de commissie.

Het gebruik van nieuwe veredelingstechnieken voor het verkrijgen van raseigenschappen die ook met klassieke veredeling of op natuurlijke wijze zouden kunnen worden verkregen, moet volgens de commissie worden toegestaan. Planten die op deze manier worden verkregen, vallen in de categorie type-1-planten en hoeven geen NGT-label te dragen. De ingewikkeldere aanpassingen vallen in de categorie type-2-planten, waarvoor een ‘light’ procedure komt. Voor deze tweede categorie blijft een uitgebreide veiligheidsbeoordeling gelden. Ook moeten veredelaars aantonen dat aanpassingen in deze tweede categorie bijdragen aan duurzaamheid en niet tot bijvoorbeeld herbicide-resistentie leiden.

Geen octrooien, niet biologisch
Nieuwe veredelingstechnieken hebben in Brussel tot grote discussie geleid, met name als het gaat om octrooien en de positie van de biologische sector. De milieucommissie wil dat zaden en planten die via nieuwe veredelingstechnieken zijn verkregen, toegankelijk blijven voor kleine veredelaars en telers. Octrooien op deze zaden en planten wil de commissie dan ook tegengaan. Om de biologische sector in Europa te beschermen, worden alle toepassingen van nieuwe veredelingstechnieken in de biologische sector gezien als genetisch gemodificeerde organismen; ze mogen niet worden gebruikt in de biologische sector.

‘Belangrijke stap’
Glastuinbouw Nederland is blij met de stemmingsuitslag. Samen met Plantum, LTO Nederland, GroentenFruit Huis en Vereniging van Bloemenveilingen in Nederland (VBN) is hier jarenlang lobby voor gevoerd. Voorzitter Adri Bom-Lemstra van Glastuinbouw Nederland: “Dit is een belangrijke stap richting een duurzamere glastuinbouw. Met een krimpende medicijnkast en het ontbreken van voldoende alternatieven zijn resistente rassen heel hard nodig.”

Glastuinbouw Nederland roept het Europees Parlement en de EU-landbouwministers op om vaart te zetten op dit dossier. Momenteel zijn de ministers in de Raad nog in gesprek over octrooien en de positie van de biologische sector. Glastuinbouw Nederland hoopt op een afronding nog voor de Europese verkiezingen in juni, zodat telers zo snel mogelijk kunnen beschikken over weerbaardere rassen.

Glastuinbouw Nederland - © 2024