Europese werkgroepen minor uses groenten/fruit & bloemen bijeen in Brussel

In Europees verband knokken voor een effectief middelenpakket voor kleine teelten is noodzakelijk. Gewasbeschermingsmiddelen onder glas kunnen Europees breed worden ontwikkeld en er is nog een groot aantal knelpunten in de glastuinbouw en in de zomerbloemen. Daarom nemen de Coördinatoren Effectief Maatregelenpakket deel aan de Commodity expert groups voor fruits & vegetables en ornamentals. Deze, door de EU Minor use facility georganiseerde bijeenkomst, vond plaats op 28, 29 en 30 maart in Brussel.

Harmonisatie minor uses noodzakelijk
De startpresententatie kwam vanuit de EU coordination facility zelf. Zij hadden aan alle deelnemende lidstaten in de EU informatie gevraagd hoe het in hun land gesteld was met de mogelijkheden en kosten om ten behoeve van kleine teelten etiketuitbreidingen te verkrijgen. En welke criteria zij hanteerden ten aanzien van een kleine teelt/kleine toepassing. Uit de presentatie bleek duidelijk dat er wat betreft de Europese harmonisatie op dat punt nog veel verbeteringen noodzakelijk zijn. Want verschillen die er nu zijn, maken het ook in de Europese samenwerking lastig.

Nederland is de enige lidstaat met 1.000 ha onder glas als minor use grens. Duitsland heeft als areaalgrens 10.000 ha. Polen stelt als kleine teelten, teelten die kleiner zijn dan 1% van het totale areaal. Maar het mooiste systeem lijkt Ierland te hebben. Zij hebben een zeer proactief beoordelingsbeleid en de aanvraag wordt gelijk gemaximeerd ten behoeve van minor uses door zoveel mogelijk data, eventueel uit vrije bronnen, met de aanvraag mee te nemen, met als doel zoveel mogelijk minor uses mee te nemen. Terwijl alle sierteelten en paddenstoelenteelten als kleine toepassingen worden aangemerkt.

Toelatinghouders presenteren zich
UPL, BASF, Certis en Trifolio hebben een presentatie over de ontwikkelingen in hun productenpakket gegeven, specifiek gericht op EU-brede ontwikkelingen voor groenten en fruitgewassen. Daarnaast zijn de mogelijkheden ten aanzien van de minor uses, ofwel de speciality crops, om gezamenlijk op te trekken besproken.

Werkgroep ‘minor uses’ groenten
Vertegenwoordigers vanuit België, Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittanië, Ierland, Sweden, Spanje, Portugal, Griekenland, Hongarije, Letland, Litouwen, Oostenrijk, Polen, Denemarken, Zwitserland en Nederland waren bijeen om een groot aantal gezamenlijke projecten op het gebied van kleine toepassingen in groente- en fruitteelten door te spreken. Dit allemaal met als doel oplossingen te vinden voor knelpunten op het gebied van ziekten, plagen en onkruiden. Er lopen al enkele projecten waarin tussen landen samengewerkt wordt aan een oplossingsrichting voor bepaalde gezamenlijke knelpunten. Hiervan is tijdens de meeting een update gegeven. Ook zijn enkele ideeën voor het starten van nieuwe initiatieven gelanceerd. Zodra hierover concrete resultaten te melden zijn, hoort u deze van ons.

Sierteelt
Binnen de expertgroep sierteelt werden nieuwe toelatingen/uitbreidingen en de resultaten van de landelijke onderzoeksprogramma’s gepresenteerd door België, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Griekenland, Groot-Brittannië, Italië, Nederland en Zweden. Onderzoek wordt in betreffende landen gebruikt om knelpunten aan te pakken, met als gewenst resultaat (aangepaste) toelatingen van producten of uitbreiding van het maatregelenpakket om ziekten en plagen aan te pakken. Vergroening van het middelenpakket en geïntegreerde bestrijding zijn in alle lidstaten belangrijke thema’s.

In alle landen neemt het aantal sierteelt knelpunten toe door het wegvallen van middelen en stringentere toepassingsmogelijkheden. Dit geldt voor zowel de bedekte als de onbedekte sierteelten. Daarbij zijn de criteria tussen EU landen over wanneer een toepassing een kleine toepassing is per land verschillend. In Nederland ligt de areaalgrens voor bedekte kleine teelten op 1000 ha, maar in veel andere landen ligt deze grens veel hoger, zelfs tot 10.000 ha in Duitsland.

Karen Smit en Jeannette Vriend

Glastuinbouw Nederland - © 2024