Gedeputeerde Kuntzelaers bezoekt telers in ZON-gebied

De Limburgse landbouw-deputé Jasper Kuntzelaers (PvdA) maakte donderdagochtend 29 februari een korte rondgang langs drie tuinbouwondernemers: BioVerbeek in het Venlose buurtschap Schandelo, Gubbels Paprika en Siberia Producties beide gelegen in glastuinbouwconcentratie Siberie in Peel en Maas. Doel was kennis maken met de glastuinbouw.

In Limburg en in heel Zuid-Oost Nederland is een modernisering van de Tuinbouwvisie nodig. Wat heeft de sector nodig voor een toekomstperspectief? Ook de regionale Greenport kan een moderniseringsslag gebruiken in de ogen van de sector. En klus waarvoor Kuntzelaers de bestuurlijke trekker is vanuit de provincie Limburg.

Het gebied kenmerkt zich enerzijds door een moderne glastuinbouwsector verdeeld over veel clusters met veel vermeerderings- en veredelingsbedrijven, een sterke vollegrondtuinbouwsector in de groenteteelt, veel boomteeltbedrijven met containerteelt en een sterke zachtfruitsector in blauwe bes en frambozen/bramen. De teelt van aardbei onder glas is inmiddels de grootste teelt. Een breed en sterk tuinbouwcluster en een logistieke versketen die de sectoren overlapt. Het ZON-gebied bestrijkt Oost Brabant en Noord Limburg; de logistieke sierteelthub ligt in het Duitse Herongen met oa veiling RheinMaas op de Landgard terreinen.

Rode draad in de gesprekker met de ondernemers Lowie Verbeek, Erik Gubbels en Jelle van Dijck waren de regionale verduurzaming, omgang met internationale werknemers en hun huisvesting. En hoe we het regionale cluster vitaal houden? Maar tevens was er aandacht voor de speciefieke uitdagingen in de diverse marktsegmenten waar hun bedrijven actief zijn, zoals de bioteelt in de grond en vruchtwisselingseisen bij BioVerbeek, de rol van geothermie in verduurzaming, maar ook areaalmodernisering en ruimtebehoefte.

Landsparing
Op de foto's legt Jesse van Dijck aan Jasper Kuntzelaers uit hoe ze bij Siberia sla op water telen. Een mooi voorbeeld hoe je in de kas met LED-verlichting op jaarbasis per hectare net zo veel sla produceert als 10 hectare buiten. En bovendien met een lager water- en nutriëntengebruik per eenheid product. Hetzelfde geldt voor gewasbescherming. 

Bij Siberia vervangt 18 hectare kas 180 hectare buitenteelt met een flink lagere footprint. En mede daardoor is het een mooi praktijkvoorbeeld van samen met de natuur en de maatschappelijke discussie tussen ruimte 'sparing' of ruimte 'sharing' bij extensieve teeltmethodes in de buitenlucht. Bekijk de video van FVO over dit onderwerp: https://youtu.be/eUmB4eUhsCg

 

 

Jean Aerts

Glastuinbouw Nederland - © 2024