Geen tomaat zonder hommels, biologisch is de basis

Dat was de boodschap van LTO Glaskracht Nederland tijdens KNPV Debat op woensdag 9 november. Diverse pitches werden gegeven over de stelling: ‘Middelen-eisen van retailers zijn een zegen voor groene gewasbescherming, zeker als ze onderdeel worden van nieuwe product- en marktconcepten’.

Vanuit maatschappelijk oogpunt en zorg voor onze omgeving zetten glastuinders grote stappen in een duurzamere teelt. Dat betekent efficiënt omgaan met productiemiddelen als materialen, energie, meststoffen, water en minder chemie en nagenoeg geen emissie of residu. De water en CO2 footprint en het middelenverbruik per kilo tomaat of bos bloemen is dan ook sterk gedaald.

Middelen-eisen zijn voor ons geen zegen, eerder een beperking. Gewasbescherming betekent in onze tuinbouwpraktijk veel meer dan alleen middelen. We werken zoveel mogelijk met sterke gewassen, niet-chemische maatregelen en biologische bestrijders. Alleen waar noodzakelijk corrigeren wij met middelen. Voor dit ingewikkelde systeem hebben wij wel de juiste correctiemiddelen nodig. Het huidige pakket is te smal en voldoet niet in ons duurzame systeem van de praktijk, waarbij ook nog eens resistentie op de loer ligt. Beleidsmakers en toelatingshouders moeten actiever inspelen op de kansen voor milieuwinst en verdere innovatie. Daarbij hoort ook versnelde en eenvoudige toelating van groene laag risico middelen.

Wij zijn niet tegen bovenwettelijke verduurzamingseisen vanuit de retail, maar vinden wel dat deze aan een aantal spelregels moeten voldoen:

  1. Ze moeten gelden voor alle producten, dus ook voor de buitenlandse.
  2. Voor aantoonbare verduurzaming moet elke partner in de keten worden beloond, dus ook voor de teler.
  3. De eisen moeten realistisch zijn en een duidelijke bijdrage aan verduurzaming leveren. Zwarte middelenlijsten helpen daarin niet.

LTO Glaskracht roep maatschappelijke organisaties, handel en retail op om samen met ons te werken aan groene lijsten met maatregelen en middelen. Wij vragen de overheid om voorop te lopen om daadwerkelijke versnelling en innovatie van het toelatingsbeleid te bewerkstelligen. Door open en constructieve samenwerking kunnen wij de teelt verder verduurzamen. Zo kunnen we samen van Nederland een gidsland maken in de meest duurzame productie van groenten en bloemen.

Glastuinbouw Nederland - © 2024