Gesprek over arbeid met oog op de toekomst

De glastuinbouw wil worden gezien als een bedrijfstak die staat voor aantrekkelijk werkgeverschap. Een sector die mensen goed werk biedt met een passend salaris en kansen en mogelijkheden om te ontwikkelen. Dat alles in een veilige en vertrouwde werkomgeving. Samen met vakbonden spant de sector zich in om deze ambities waar te maken.

De glastuinbouw sluit een cao af en gaat regelmatig met elkaar en met sociale partners in gesprek over belangrijke ontwikkelingen voor de sector. Eind juli heeft zo’n strategisch gesprek plaatsgevonden.
Op bezoek in de Noordoostpolder bij Kwekerij Baas (zie foto) werd geopend met een rondleiding. Vervolgens gingen bestuurders van FNV en CNV en ondernemers met elkaar in gesprek.

Invalshoeken
Naast terugblikken stonden de toekomstige ontwikkelingen en de gevolgen voor arbeid op de agenda. De werkprocessen, flexibiliteit in inzet van arbeid, arbeidsmarktplannen van het kabinet, duurzame inzetbaarheid, een leven lang ontwikkelen en huisvesting passeerden de revue.
Als sociale partners is gesproken over veel belangrijke onderwerpen voor de sector. In een open gesprek hebben is stil gestaan bij de verschillende invalshoeken en was er ruimte om te spreken over wat partijen delen. Daarbij hadden werkgevers en werknemers ook oog voor elkaars positie.

Strategisch gesprek
Dit najaar spelen er twee belangrijke zaken. Sociale partners hebben een onderzoek lopen naar het in kaart brengen van flexibele en vaste arbeid en de betrokken partijen willen in gesprek over een nieuwe cao. De huidige cao loopt 31 december af. ‘First things first’, het gesprek is afgesloten met de afspraak om het strategische gesprek in het voorjaar te vervolgen.

Jacqueline Kroon

Glastuinbouw Nederland - © 2024