Glastuinbouw in de media: Jacco Vooijs bij ‘5 Dagen’ van NTR-PowNed

Vrijdag 23 februari was voorzitter Jacco Vooijs van Glastuinbouw Westland te gast in ‘5 Dagen …’ van NTR-PowNed. Het radioprogramma zond live uit vanuit het World Horti Center in Naaldwijk. Op de vraag of de Westlandse glastuinbouw nog toekomst heeft, antwoordde Vooijs dat het ‘Silicon Valley van de tuinbouw’ voor vele innovaties zorgt die ervoor zorgen dat overal in de wereld gezonde groenten kunnen worden geteeld. “Verplaats je dat naar het buitenland, dan raakt Nederland al die innovaties kwijt.”

Beluister de uitzending van NTR-PowNed via deze link. Het fragment begint vanaf 4:20 minuut.

“Er is kritiek op de glastuinbouw. Een aantal weken geleden stelde Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank, dat de maatschappelijke baten niet opwegen tegen de kosten. Heeft de glastuinbouw nog toekomst?” Zo begon presentator Ajouad El Miloudi.het programma. Voorzitter Jacco Vooijs van Glastuinbouw Westland noemde de uitspraken van Knot tenenkrommend. De suggestie van Knot dat er in de glastuinbouw beneden het minimumloon wordt gewerkt, werpt hij verre van zich. “We hebben een cao die regelt dat er niemand onder het wettelijk minimumloon wordt uitbetaald.” Tegenover het feit dat de glastuinbouw veel aardgas gebruikt en van fossiele subsidies gebruikmaakt, staat volgens Vooijs dat de sector daarmee wel voorziet in zeker tien procent van de Nederlandse elekravraag.

Huisvesting arbeidsmigranten
De kritiek dat arbeidsmigranten ook voor druk op de woningmarkt zorgen, erkent Vooijs. Volgens hem heeft de glastuinbouw daar echter oplossingen voor, bijvoorbeeld door de bouw van collectieve huisvesting in glastuinbouwgebieden en door huisvesting op glastuinbouwbedrijven zelf. Hierbij moet volgens hem wel rekening worden gehouden met de wens van de arbeidsmigranten zelf. “Soms willen zij liever via het uitzendbureau in Den Haag wonen met alle voorzieningen van de stad, dan in het Westland. Dus je moet dat per situatie uitzoeken.”

Robotisering
Vooijs benadrukt dat de glastuinbouw de komende jaren fors inzet op automatisering en robotisering om de arbeidsbehoefte in de toekomst te verlagen. “Kunstmatige intelligentie en plukrobots zullen daarbij helpen”. Ook stelt hij dat de glastuinbouw weliswaar aardgas gebruikt, maar daarmee ook stroom aan het net terug levert op momenten dat er weinig wind of zon is. De sector is daarnaast sinds jaar en dag bezig af te gaan van fossiele brandstoffen.”

Dat econoom Jaap van Duijn en de Staatscommissie Demografische Ontwikkelingen 2050 onlangs opperden om de glastuinbouw naar het buitenland te verplaatsen, vindt Vooijs onbegrijpelijk. “Innovaties vinden juist hier plaats. Als je de productie naar bijvoorbeeld Afrika verplaatst, raak je al die innovaties kwijt. Voor Nederland zou dat heel erg slecht zijn.”

Quincy von Bannisseht

Glastuinbouw Nederland - © 2024