Glastuinbouw Nederland helpt leden zich te wapenen tegen hackers

Glastuinbouw Nederland helpt zijn leden zich te wapenen tegen hackers. De webadressen van de aangesloten glastuinbouwbedrijven worden in dat kader binnenkort gratis getest door een cybersecuritybedrijf. Dit gebeurt via een Cyber Kracht Meting. “Wij vinden het van groot belang dat glastuinbouwbedrijven hun digitale veiligheid op orde hebben. Met deze gratis Cyber Kracht Meting helpen wij onze telers een eerste stap te zetten naar een digitaal veilige bedrijfsomgeving”, zegt voorzitter Adri Bom-Lemstra van Glastuinbouw Nederland.

Jaarlijks wordt 60% van alle bedrijven in Nederland gehackt of slachtoffer van een andere vorm van cybercriminaliteit. “Ook in de glastuinbouw zijn bedrijven de dupe geworden van hackers”, waarschuwt Bom-Lemstra. Bedrijven die gehackt zijn, kunnen niet meer bij hun eigen data, de klimaatcomputer kan uitvallen of bijvoorbeeld het verkoopsysteem kan stil komen te liggen. Een cyberaanval kan daardoor tot grote problemen leiden. “Niet alleen omdat hackers vaak veel losgeld vragen − tot soms wel 3% van de jaaromzet − maar ook omdat een bedrijf tijdelijk stil kan komen te liggen door het uitvallen van systemen. Bedenk eens wat voor gevolgen dat heeft voor de productie en bedrijfsvoering én voor de relatie met klanten en leveranciers”, aldus Bom-Lemstra.

Het testen van de beveiliging van de websites van de bij Glastuinbouw Nederland aangesloten bedrijven vindt plaats onder de vlag van het Cyberweerbaarheidscentrum Greenport. Dit is een organisatie die bedrijven helpt met het verbeteren van hun digitale veiligheid en waarvan Glastuinbouw Nederland een van de initiatiefnemers is.

Ontdekken van kwetsbaarheden
De Cyber Kracht Meting checkt onder meer of via de website van een bedrijf geen spam wordt verzonden, of er geen gevoelige gegevens van medewerkers te vinden zijn via de website en of de instellingen van de e-mail veilig zijn. Elk bedrijf dat meedoet aan de Cyber Kracht Meting, krijgt na afloop een rapport met de uitslag van de meting. Als er kwetsbaarheden zijn ontdekt, ontvangt de teler een advies. Dat kan hij zelf opvolgen of hij kan de hulp inroepen van zijn IT-leverancier of webbouwer.

Eerste stap
De Cyber Kracht Meting richt zich op één aspect van digitale veiligheid. Voor het testen van de volledige digitale veiligheid van een bedrijf bestaan er meer soorten testen, zoals een vulnerability scan, vulnerability assessment, hacktest of penetratietest. Dit soort testen controleert systemen actief op kwetsbaarheden en kent een stevig prijskaartje (enkele duizenden euro’s per test). Met de Cyber Kracht Meting kan echter een eerste stap gezet worden naar een digitaal veiligere bedrijfsomgeving. Leden van Glastuinbouw Nederland zijn per e-mail geïnformeerd over de Cyber Kracht Meting.

Quincy von Bannisseht

Glastuinbouw Nederland - © 2024