Inspectie SZW samenwerking met LTO Glaskracht Nederland

Sinds vorig jaar werken LTO Nederland en LTO Glaskracht Nederland nauw samen met de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) en de vakbonden FNV en CNV. Doel: eerlijk, veilig en gezond werken in de sector. Mark Geers is programmamanager voor de agrarische en groene sector bij de Inspectie SZW en richt zich onder andere op de glastuinbouw.

Volgens Geers lag de focus in een eerder overleg met deze partijen niet toevallig op de glastuinbouw: “Van deze economisch vitale en innovatieve deelsector hadden we het vermoeden dat ze sneller het belang zouden zien van eerlijk, gezond en veilig werken. In deze competitieve markt zitten bedrijven niet te wachten op slechte publiciteit. Daarnaast kampen ondernemers met een groeiend arbeidsmarktprobleem: goede werknemers zijn schaars en hebben steeds meer keuze om ergens anders aan de slag te gaan. Het is daarom voor zowel individuele bedrijven als de gehele sector essentieel om als goed werkgever te boek te staan.”

Een tastbaar voorbeeld van vooruitgang is volgens Geers de actie van LTO Glaskracht Nederland na een bedrijfsongeval met Deense Karren. “Deze karren - die in de glastuinbouw veel gebruikt worden om planten op te slaan en te transporteren - zijn niet gemaakt om te stapelen. Toch gebeurt dat regelmatig. Tijdens het verplaatsen van deze gestapelde karren raakte een 15-jarige vakantiemedewerker een deel van zijn vinger kwijt. In plaats van enkel handhaven door een ongevalsboeterapport op te maken, gingen we direct met de sector in gesprek over verbetering. De sector maakte daarop afspraken met enkele leveranciers voor nieuwe soorten karren, die wel gestapeld kunnen worden. Zo zijn er innovatieve oplossingen bedacht voor zowel retail- als transportkarren.” Peter Loef (LTO Glaskracht Nederland) reageert op dit voorval op pagina 67 in het jaarverslag van de Inspectie SZW. 

Bekijk hier het volledige interview.

Glastuinbouw Nederland - © 2024