Jaarplan Water & Omgeving 2024

De Nederlandse glastuinbouw wil voldoende ruimte beschikbaar houden en ontwikkelen, bij voorkeur in duurzaam bestemde glastuinbouwgebieden. De sector wil zich op een verantwoorde manier en in harmonie met haar omgeving ontwikkelen. Dat is de ambitie van de glastuinbouw op gebied van Water, Milieu en Ruimte.

Concreet betekent dit dat de glastuinbouw de komende jaren haar milieu-footprint verder wil verkleinen, zonder dat daarbij de rentabiliteit van bedrijven in gevaar komt. Zo vindt in 2027 nagenoeg geen emissie meer plaats van meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen.

Om deze ambitie te realiseren heeft het team Water & Omgeving in 2024 onder andere het doel de kwaliteit van het oppervlaktewater te verbeteren. Daarnaast wil het team zorgen dat er voldoende goed gietwater beschikbaar blijft en ondermers inzicht geven in de vernieuwde Omgevingswet.

Bekijk in het jaarplan alle concrete doelen en speerpunten op het gebied van water en omgeving. Lees ook het volledige jaarplan 2024 van Glastuinbouw Nederland. 

Verantwoorde Glastuinbouw
Het programma Verantwoorde Glastuinbouw geeft de toekomstrichting van de Nederlandse glastuinbouw weer vanuit de thema's Arbeid, Energie, Plantgezondheid en Water & Omgeving. De leden hebben deze koers in 2017 met elkaar vastgesteld. In 2022 vond een actualisering plaats.

Circulaire Kas
De circulaire kas is het concept van het programma Verantwoorde Glastuinbouw: een duurzaam productie-ecosysteem waar groenten, fruit, bloemen en planten worden geteeld met aandacht voor mens, milieu en omgeving. Met de circulaire kas laten we ook de betekenis van de glastuinbouw voor de samenleving zien. De sector draagt bij aan het oplossen van grote, maatschappelijke uitdagingen. Welke? Lees ons verhaal.

Glastuinbouw Nederland - © 2024