Jasmonzuur zorgt voor hogere plantweerbaarheid bij tomaat

Het gebruik van jasmonzuur in de teelt van tomaat zorgt voor een hogere plantweerbaarheid en voor een hoger gehalte plantinhoudsstoffen. Dit geldt in mindere mate voor het toedienen van salicylzuur en Inssimo. Dat blijkt uit een onderzoek in het project PPS Weerbaarheid. In dit project wordt de verhouding tussen plantweerbaarheid, micro-organismen rondom de wortels en plantinhoudsstoffen onderzocht.

Plantweerbaarheid, micro-organismen rondom de wortels (microbioom) en de plantinhoudsstoffen (metaboloom) zijn onderling verbonden. Als er één element verandert veranderen de andere twee vaak ook. De aanname bij de start van het project was dat er patronen in de samenstelling van de plantinhoudstoffen en het microbioom zijn, die samengaan met verhoging van de plantweerbaarheid.

Het onderzoek is uitgevoerd in tomaat en aardappel. Beide gewassen behoren tot de familie van de Solanaceae. In deze plantenfamilie komen specifieke plantinhoudsstoffen (alkaloiden) voor die betrokken zijn bij de verdediging. Tijdens het onderzoek werd tomaat geteeld in twee verschillende substraten: kokossubstraat en steenwol. Er werden drie experimenten uitgevoerd.

Uit het onderzoek blijkt dat jasmonzuur bij tomaat de weerbaarheid tegen trips (Frankliniella occidentalis) verhoogt. Salicylzuur en Inssimo verhogen de weerbaarheid tegen meeldauw. Als weerbaarheid tegen trips wordt verhoogd, wordt de weerbaarheid tegen meeldauw verlaagd en vice versa.

Lees de samenvatting van het rapport.

Dit project is tot stand gekomen in het kader van  het innovatieprogramma Het Nieuwe Doen in Plantgezondheid en mede gefinancierd door de Stichting Kennis in je Kas en de topsector Tuinbouw & uitgangsmaterialen.

 

Jeannette Vriend

Glastuinbouw Nederland - © 2024