Jonge kassenbouwers denken na over Kas in 2030

Watergekoelde LED-belichting, CO2 uit afvalverwerking, aardwarmte, aquathermie, drones voor gewasbescherming, gewas- en plukrobots én een fietscorridor om alles goed te kunnen bekijken. Dat zijn de ingrediënten van ‘The day after tomorrow’, het winnende concept van de challenge Kas in 2030.

Young AVAG — het tweejarige jongerenprogramma van AVAG, de brancheorganisatie van kassenbouwers — organiseerde op 9 juli in samenwerking met Glastuinbouw Nederland een wedstrijd die de deelnemers uitdaagde in één middag een concept te bedenken voor hoe de kas eruit ziet in 2030.
De vijftien deelnemers, verdeeld over drie teams, keken daarbij niet alleen naar de kas en technologie, maar ook naar thema’s als arbeid, energie, plantgezondheid, water & omgeving en betrokkenheid bij de maatschappij. Het winnende team bestond uit: Brigitte Nugteren (Ridder Groep), Rob van den Ende (Gakon) en Pieter Ammerlaan (Havecon). De concepten van de twee andere teams bevatten eveneens interessante ideeën, variërend van een dubbellaags kas met supermarkt, wasserette en kinderdagverblijf op de eerste etage tot aan een teeltconcept op basis van door consumenten verstrekte data.

Aantrekkelijk werk
Onderscheidend aan het winnende concept was de haalbaarheid ervan. Daarnaast hadden alle concepten veel aandacht voor robotisering, maar ook voor elementen die het werken in de glastuinbouw aantrekkelijk moeten maken en voor transparantie naar de omgeving toe. In het winnende concept kwam dat laatste tot uiting in een inspiratiecentrum in de kas, waarbij bezoekers door een speciale corridor kunnen fietsen om zo kennis te maken met wat er in de kas gebeurt.
De drie concepten werden beoordeeld door een jury bestaande uit: Annie van de Riet (voorzitter AVAG), Quincy von Bannisseht (Glastuinbouw Nederland), Hidde Boersma (bioloog, wetenschapsjournalist en documentairemaker), Sebastiaan Breugem (Breugem Horticulture) en Bart Stengs (Achmea). De winnaars werken hun ideeën over de Kas in 2030 verder uit om deze te kunnen presenteren tijdens het Future Trends & Innovations event in november.

Winst en onderzoek
Het idee voor de challenge kwam voort uit een vraag van Glastuinbouw Nederland over de kas in 2030. “We wilden graag weten hoe kassenbouwers de kas in 2030 zien. Concepten daarvoor geven de sector mogelijk ideeën waarmee je al meteen aan de slag kunt en die snel winst opleveren. Daarnaast kan ook duidelijk worden op welke gebieden nog onderzoek nodig is”, aldus Quincy von Bannisseht, strategisch manager van Glastuinbouw Nederland. De challenge heeft volgens hem onder meer laten zien dat de jonge kassenbouwtalenten veel verwachten van lopend onderzoek naar plukrobots, CO2-afvang vanuit de buitenlucht en genetische modificatie.

Young AVAG is een tweejarig programma exclusief voor ‘young potentials’ van de AVAG-leden. De deelnemers ontwikkelen zich op persoonlijk en inhoudelijk vlak. Aan bod komen thema’s die van strategisch belang zijn voor de AVAG-bedrijven én de ‘young potentials’. (Foto: Rolf van Koppen)

Quincy von Bannisseht

Glastuinbouw Nederland - © 2024