Koninklijke onderscheiding voor ‘mister Tasty Tom’ Ton Janssen

Tijdens de netwerkbijeenkomst van Glastuinbouw Nederland, op zondagochtend 23 augustus in Streekmuseum de Locht in Melderslo, reikte burgemeester Antoin Scholten van Venlo een Koninklijke onderscheiding uit aan Ton Janssen (62). De trotse grondlegger van tomatenmerk en –telersvereniging Tasty Tom was compleet verrast. Hij werd benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau vanwege zijn brede verdiensten voor de Nederlandse tuinbouw.

Het verbeteren van het imago van de Nederlandse tomaat heeft geleid tot veel waardering voor de Nederlandse tuinbouw in binnen- en buitenland. Ton Janssen heeft in november 2018 weliswaar zijn kas in Venlo verkocht, maar bleef de afgelopen jaren promotor en ambassadeur van Tasty Tom en de glastuinbouw. Veel waardering is er voor zijn optredens op toonaangevende, internationale beurzen, waaronder de Grüne Woche in Berlijn. 

Smaaktomaten
Het inspirerende verhaal over de teelt werd door Ton Janssen altijd goed verpakt in zijn presentaties en gesprekken met consumenten van alle leeftijden. De steenwolblokken die worden verwerkt tot bakstenen, de belangrijke rol van hommels voor de bestuiving en de opmars van biologische gewasbescherming. Het complete verhaal werd keer op keer vol enthousiasme uitgedragen. Treffend voorbeeld daarvan is de enorme betrokkenheid van Ton bij Het huis van de Smaak op de Floriade 2012 in Venlo. Waar Ton Janssen was, waren het hommelkastje, de microfoon en uiteraard de schaal met tomaten nooit ver weg. Dat is ook te zien in dit overzichtsfilmpje.
Kenmerkend voor de visie en ambitie van Ton Janssen was dat tomatenondernemers uit de grote tuinbouwregio’s een samenwerking op teeltrecept en smaak wisten op te starten en de Nederlandse smaaktomaten succesvol in de markt te zetten. Ton was jarenlang voorzitter en het boegbeeld naar buiten toe voor de Tasty Tom Groep.

Coronamaatregelen
De aanvraag voor deze bijzondere onderscheiding voor ‘mister Tasty Tom’ werd ondersteund door: Venlose Boys, Koppert Biological Systems, GroentenFruit Huis, ZON, LLTB, Glastuinbouw Nederland en natuurlijk Tasty Tom. Het kan geen toeval zijn dat het opspelden van de Koninklijke onderscheiding voor Ton Janssen op zich ook een bijzonder verhaal werd. Door de inmiddels vanzelfsprekende coronamaatregelen ‘beperkte’ de rol van burgemeester Scholten zich tot het geven van de juiste aanwijzingen en mocht echtgenote Anny de bij de onderscheiding behorende versierselen opspelden.

Jean Aerts

Glastuinbouw Nederland - © 2024