Kritische grens vochtigheid potkluit bepaalt kwaliteit cyclamen

Wanneer de potkluit van cyclamen minder dan 15% vocht bevat is de kans op planten van lage kwaliteit in de keten hoog. Planten met een vochtige potkluit hebben niet meer last van rot dan planten met droge potkluit. De rijpheid van cyclamen vóór transport heeft invloed op de plantkwaliteit na transport. Dit zijn enkele van de conclusies uit een onderzoek uitgevoerd door Food & Biobased Research (FBR), onderdeel van Wageningen UR, in het kader van het project GreenCHAINge.

Om meer inzicht te krijgen in hoe de teelt van invloed is op de houdbaarheid in de keten heeft Food & Biobased Research de resultaten van de uitbloeiproef naast de klimaatdata en andere teeltgegevens van de ingezonden partij gelegd. Het ging om de resultaten van een aantal deelnemers aan de Kwaliteitscompetitie 2015. Het viel niet mee om een rode draad te ontdekken, mede omdat vooral goed scorende deelnemers ook hun klimaatdata (anoniem) wilden delen. Komend najaar wordt weer een Kwaliteitscompetitie georganiseerd en van zo veel mogelijk deelnemers ook de klimaatdata en teeltgegevens verzameld.

GreenCHAINge is een project van VGB, Wageningen UR Food & Biobased Research en LTO Glaskracht Nederland en wordt gefinancierd door het ministerie van Economische Zaken, Topsector Tuinbouw en het Productschap Tuinbouw.

Download hieronder het volledige artikel.

Arthur van den Berg

Glastuinbouw Nederland - © 2024