Kwekerij de Stadsweiden grote winnaar bij de Poinsettia Benchmark

De jaarlijkse Poinsettia Awards zijn weer uitgereikt op donderdag 18 januari. Kwekerij de Stadsweiden kwam met de inzending van Fantasy Star in de categorie 14 cm of groter kleurtjes als winnaar uit de bus voor de best houdbare poinsettia in de benchmark. Bij de sortimentsvergelijking scoorde PO-334-RED (Phantom) van Florensis als beste en won daarmee de award voor ‘Beste Noviteit’. Hierbij telt niet alleen de houdbaarheid mee, maar ook de teelt (twee beoordelingen) en het cijfer dat het praktijkbedrijf geeft bij inpakken.

Tijdens de jaarlijks terugkerende benchmark was het voor individuele kwekers weer mogelijk om de houdbaarheid van hun poinsettia’s te benchmarken met hun collega Poinsettia-kwekers. Ook zijn de planten afkomstig van de sortimentsvergelijking weer getest op houdbaarheid. Voor de benchmark waren er 52 inzendingen. De kwaliteit dit jaar was erg goed en het uitvalspercentage was erg laag dit jaar ten opzichte van andere jaren. Voor sortimentsvergelijking zijn er in totaal 24 variëteiten ingestuurd hier lagen de resultaten dicht bij elkaar en heeft de uiteindelijke laatste test, de houdbaarheidstest, de doorslag gegeven.

Genomineerden
De andere genomineerden voor Benchmark Poinsettia waren:

  • SV.CO in de categorie tot 11 cm kleurtjes met Alaska
  • Endhoven Flowering Plants in de categorie tot 11 cm rood met Christmas Feeling
  • Fa. Freek van der Velden in de categorie 12-13 cm kleurtjes met Alaska
  • Gevers Planten in de categorie 12-13 cm rood Christmas Feeling
  • Kwekerij de Stadsweiden in de categorie vanaf 14 cm rood met Christmas Universe

De gewasbijeenkomst startte bij Royal FloraHolland waar de aanwezige werden ontvangen door Henk Barendse van Royal FloraHolland die houdbaarheidsproef begeleiden. Henk gaf een korte toelichting op de proef waarna de aanwezige de houdbaarheidsruimte bij Royal FloraHolland bezochten.

De bijeenkomst zette zich voort bij Koppert Cress waar Fleur van den Berg de kwekers mee nam in haar evenement Kerst in de Kas geïnspireerd door Kom in de Kas. Dit lokale evenement en de publiciteit er om heen zorgde voor veel aandacht in de lokale pers, maar ook in de vakpers. Fleur liet dan ook zien dat je met weinig middelen veel positieve aandacht kan vestigen op Poinsettia en je bedrijf. Poinsettia’s  zorgen dan ook voor geluksmomenten in de kerstperiode en dit verhaal draagt daar zeker aan bij.

Linda de Ruyter van Pull Position sloot met toelichting op de promotiecampagne hier goed bij aan. Kwekers kunnen zelf heel veel bijdragen aan de populariteit van de Poinsettia door de campagne te gebruiken richting hun eigen achterban.

Aangezien we bij het mooie bedrijf Koppert Cress te gast waren gaf Freek Herpers van Division Q een presentatie over Koppert Cress en Division Q. Beide zeer innovatieve bedrijven zijn voorloper op allerlei gebied, dit is voor veel kwekers een mooie inspiratiebron en laat ook zien dat er veel mogelijk is.

 Het rapport van zowel de sortimentsvergelijking als de benchmark wordt onder de deelnemers verspreid zodra deze beschikbaar is.

Jasper van Diemen

Glastuinbouw Nederland - © 2024