Landelijke media-aandacht ToBRFV bij EenVandaag

Tomatenteler Richard Hartensveld gaf vorige week in het actualiteitenprogramma EenVandaag een heldere uiteenzetting over de impact van ToBRFV op zijn bedrijf. De reportage, waarin ook Ruud Kaagman van veredelingsbedrijf Syngenta en Ton van Arnhem namens de NVWA aan het woord kwamen, werd mede voorbereid door Helma Verberkt, beleidsspecialist Plantgezondheid bij Glastuinbouw Nederland. Het resultaat is positief, de zorg van de sector kwam goed naar voren, maar ook dat dit virus niet schadelijk is voor mens en dier.

De positieve boodschap van de uitzending is dat Syngenta stelt dat er zicht is op een oplossing, middels de ontwikkeling van een resistent tomatenras. "Dan is het een kwestie van inkruisen bij een ras dat voor een teler interessant is. Het ras moet uiteraard ook geschikt zijn voor consumptie. Waarschijnlijk duurt het nog wel even voor telers wereldwijd de beschikking hebben over een resistente tomatenplant."

Gemengde gevoelens
Intussen ziet teler Richard Hartensveld de toekomst met gemengde gevoelens tegemoet. "Virussen zijn van alle tijden. Als dit is opgelost dan zal er wel weer een andere komen, maar voor nu is het schouders eronder en doorgaan."

Kijk hier de reportage bij EenVandaag terug.

Roger Abbenhuijs

Glastuinbouw Nederland - © 2021