LTO Glaskracht ondertekent energieakkoord Greenport WO

Op 5 oktober ondertekenden Theo Ammerlaan en Jacco Vooijs namens LTO Glaskracht het Energieakkoord Greenport Westland-Oostland. Dit gebeurde tijdens de bijeenkomst van de Greenboard. In dit akkoord worden afspraken gemaakt over de wijze waarop de binnen de Greenport de diverse partners de gezamenlijke ambities op het gebied van energie concreet gaan maken om in 2030 haar doelen te behalen op het gebied van uitstoot van schadelijke stoffen (CO2-Stikstof), verduurzaming en energieverbruik.

Het Energieakkoord is een volgende concrete stap in de samenwerking tussen overheden (provincie en gemeenten), bedrijven en kennisinstellingen. Om de inspanningen om de doelstellingen te halen te versterken en projecten met ondernemers te versnellen. Met het Energieakkoord maken de betrokken partijen de ambities concreet om in 2030 haar doelen te behalen op het gebied van uitstoot van schadelijke stoffen (CO2-Stikstof), verduurzaming en energieverbruik. In het akkoord staan onder meer concrete projecten op het gebied van duurzame energie. Met het akkoord worden projecten zoals de toekomstige geothermieboringen in Westland en de aansluitingen van de glastuinbouwcomplexen in het Oostland op de warmterotonde beter ondersteund en kunnen nieuwe initiatieven beter en sneller tot ontwikkeling worden gebracht.

Het Energieakkoord is door 35 betrokken bedrijven en organisaties met hun handtekening bekrachtigd. Aan het akkoord dragen meerdere partijen financieel bij. De provincie Zuid-Holland neemt de helft van de kosten voor haar rekening, de gemeentelijke overheden, het tuinbouwbedrijfsleven en het overig bedrijfsleven in de Greenport en de energietransitie nemen de andere helft voor hun rekening. Vanuit het tuinbouwbedrijfsleven hebben een groot aantal partijen het akkoord ondertekend: Ammerlaan the Green Innovator, Anthura, Bunnik Plants, Duijvestijn Tomaten, ETP, Koppert Cress, LTO Glaskracht – programma Kas als Energiebron, LTO Glaskracht Midden Zuid-Holland , LTO Glaskracht Westland , OCAP, Telersvereniging Prominent, Warmtecoöperatie Noordpolder, Warmtecoöperatie Zuidplas, Warmtecoöperatie Wilgenlei.

Greenport Westland-Oostland is het regionale samenwerkingsverband tussen overheid, bedrijfsleven, onderwijsinstellingen en kennisinstellingen. Samen werken zij aan een vitale en duurzame toekomst voor het regionale tuinbouwcluster. Een van de gezamenlijke projecten binnen de Greenport is de transitie naar duurzame energie. De Greenport wil de eerste klimaatneutrale tuinbouwregio van het land zijn. Lees meer.

Glastuinbouw Nederland - © 2024