Minister Schouten laat enquête houden over prijsvorming in voedselketen

Zo’n 15.000 boeren en tuinders hebben eind vorige week een uitnodiging gekregen om mee te doen aan een enquête over prijsvorming in de voedselketen. Het onderzoek richt zich op zes producten, waaronder tomaat. De antwoorden uit de enquête moeten minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) inzicht geven in de positie van boeren en tuinders.

Klik hier om mee te doen aan de enquête.

Veel ondernemers in de agrarische sector vinden dat ze weinig invloed hebben op de prijs die ze kunnen vragen voor hun producten. Ook gaan de eisen op het gebied van duurzaamheid en dierenwelzijn volgens hen omhoog zonder dat daar extra inkomsten tegenover staan. Minister Schouten wil de positie van boeren en tuinders in de voedselketen versterken. Om die reden heeft zij de Autoriteit Consument & Markt (ACM) gevraagd de prijsvorming in de keten inzichtelijker te maken en eventuele problemen bij de prijsvorming aan het licht te brengen.
Een deel van het onderzoek wordt op verzoek van de ACM uitgevoerd door Wageningen Economic Research (WEcR). Agrarisch onderzoeksbureau Geelen Consultancy uit Wageningen houdt voor WEcR een online enquête onder boeren en tuinders in verschillende soorten agrarische sectoren en ketens. Daarbij worden zes producten specifiek uitgewerkt: tomaten, melk, varkensvlees, uien, witte kool voor zuurkool en peren.

Boeren en tuinders die andere voedselproducten produceren dan de eerdergenoemde zes, kunnen ook meedoen aan de enquête. Alle informatie over dit thema helpt de onderzoekers een goed beeld te schetsen. De resultaten van het onderzoek zijn volgens WEcR in het belang van de agrarische ondernemers, omdat ze worden gebruikt voor de inrichting van het beleid dat de positie van boeren en tuinders in de keten moet versterken.

Het invullen van de vragenlijst duurt tien tot twaalf minuten. Alle antwoorden worden anoniem verwerkt. De resultaten van het onderzoek maakt de ACM in juni 2020 bekend. Partijen die het onderzoek steunen, zijn onder andere: Glastuinbouw Nederland, GroentenFruit Huis, LTO Nederland, NFO, NAV, NMV, DDB, POV, Bionext en Biohuis.

Quincy von Bannisseht

Glastuinbouw Nederland - © 2020 Copyright - Disclaimer - Privacy en cookies