MKB-Nederland: ‘Zet hoge WW-premie flexkracht tijdelijk in de koelkast’

Zet de hoge WW-premie voor tijdelijke krachten voorlopig een jaar buitenspel. Dat verzoek heeft voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland neergelegd bij minister Koolmees van SZW. Voor het toenemend aantal ondernemers dat flexibele mensen moet inhuren om eigen medewerkers in thuisquarantaine te vervangen, lopen de kosten sterk op. Op grond van de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) moeten zij voor tijdelijke krachten een WW-premie betalen die 5 procentpunt hoger ligt dan voor hun vaste medewerkers.

Feitelijk niet ziek
Vonhof maakt al langer een punt van de kosten van preventieve thuisquarantaine, die op bordje van ondernemers terechtkomen. 'Ik snap dat het kabinet wil dat mensen om allerlei redenen uit voorzorg tien dagen thuisblijven, maar voor ondernemers die het al zo zwaar hebben, is dat haast niet te doen. Ze moeten het loon doorbetalen, terwijl deze mensen feitelijk niet ziek zijn, én vervanging inhuren omdat ze anders met hun bezetting in de problemen komen.'

Dubbel gepakt
En als ze voor die vervanging dan ook nog eens een hogere WW-premie moeten betalen, dan worden ze 'dubbel gepakt', zegt de voorzitter van MKB-Nederland deze week in de Telegraaf. Op grond van de WAB moeten werkgevers voor flexkrachten een hogere WW-premie betalen dan voor vast personeel. Op die manier wil het kabinet hen stimuleren vaste mensen aan te nemen.

Glastuinbouw
Peter Loef, beleidsspecialist Arbeid bij Glastuinbouw Nederland, zegt in een reactie op het interview het verzoek van MKB-Nederland van harte te ondersteunen. “Wij pleiten al langere tijd voor een lagere WW-premie voor seizoensarbeid, los van de situatie als gevolg van de coronacrisis. We hopen dat de vakbonden ons daarin steunen. Vanwege het specifieke karakter van de glastuinbouw kunnen we seizoenarbeiders nu eenmaal vaak geen jaarrond werk bieden.”

Lees hier het hele interview met Jacco Vonhof op de website van MKB-Nederland.

Glastuinbouw Nederland - © 2024