Nationaal Deltacongres: Van watertekort naar zeespiegelstijging

In Groningen namen zo’n 1.500 mensen deel aan het Nationaal Deltacongres. Waar in het verleden met name overheden met elkaar in gesprek gingen, was nu ook het bedrijfsleven vertegenwoordigd. Naast enkele plenaire sessies waren er ook vele inhoudelijke deelsessies.

Vele aspecten van water kwamen aan bod tijdens het Nationaal Deltacongres op 9 november. Toenemende kans op wateroverlast vraagt om maatregelen, maar ook om visie. Waar ga je bouwen en welke voorzieningen zijn er getroffen om er over 40 jaar nog steeds veilig te kunnen wonen? Ook de financiële sector liet hier haar licht over schijnen. Er wordt gewerkt aan het ‘inprijzen’ van waterrisico’s, maar het valt niet mee om een methode te bedenken om dat verantwoord te doen.

De beschikbaarheid van zoet water is op kortere termijn niet meer vanzelfsprekend. Indringing van zeewater en zoute kwel zullen toenemen. Jeannette Baljeu (gedeputeerde Zuid-Holland) noemde de glastuinbouw als voorbeeld waar al regenwater bovengronds en ondergronds gebufferd wordt, ook om wateroverlast te voorkomen. Tegelijk gaf ze aan dat zoetwatervoorziening niet alleen een uitdaging is voor de hoge zandgronden, maar ook voor westelijk Nederland.

In de sessie over zeespiegelstijging werd duidelijk dat we rekening moeten houden met een forse stijging van de zeespiegel. Een stijging van 3 m kunnen we als Nederland aan, maar dan moeten er geen 1.500 maar 2.000 km dijken worden verhoogd in de komende decennia.

De gedragen conclusie was dat ‘er keuzes gemaakt moeten worden’, maar het was nog te vroeg om die keuzes nader te beschrijven. Alles bij elkaar zal het de komende jaren een mix worden van vechten tegen water door dijken te verhogen en meebewegen door de manier van bouwen aan te passen op hevigere buien en meer ruimte te reserveren voor tijdelijke waterberging, al dan niet om het later weer te kunnen benutten.

Meer informatie is terug te vinden op: https://www.deltaprogramma.nl/nationaaldeltacongres/2023

Guus Meis

Glastuinbouw Nederland - © 2024