Nieuw schema GlobalGAP-certificering per 1 januari 2024

Per 1 januari 2024 zijn nieuwe certificatieschema’s van GlobalGAP van kracht voor groenten en fruit, siergewassen en GRASP. Certificering kan vanaf die datum alleen nog aangevraagd worden volgens het nieuwe schema. Glastuinbouw Nederland raadt ondernemers aan tijdig kennis te nemen van de gewijzigde indeling en de aanpassingen van de eisen. Verwerk die alvast in uw bedrijfskwaliteitssysteem. Nieuw aan de schema’s is dat er al vanaf 1 januari 2024 onaangekondigde controles kunnen plaatsvinden, waarbij aangetoond moet worden dat aan het nieuwe schema wordt voldaan.

In zowel het schema voor siergewassen als het schema voor groenten en fruit is meer aandacht voor milieu en duurzaamheid. Dat is terug te zien in eisen over biodiversiteit en watergebruik. Ook is er meer aandacht voor voortdurende verbetering, waarbij met plannen aangetoond moet worden wat de verbeterdoelstellingen binnen het bedrijf zijn en hoe de voortgang gemonitord wordt. Bijvoorbeeld plannen voor minder gebruik van water, energie, meststoffen en gewasbescherming.

Ook IPM blijft een belangrijk onderwerp in het nieuwe schema. Daarover moet meer gedocumenteerd worden, denk aan bijvoorbeeld een plan voor geïntegreerde bestrijding en bewijsvoering van een jaarlijkse beoordeling van het IPM-plan. Verder is nieuw dat er onaangekondigde controles op het schema kunnen plaatsvinden. Dat kan al met audits vanaf 1 januari 2024. Het is noodzakelijk om aan te kunnen tonen dat aan het nieuwe schema wordt voldaan.

Siergewassen (Flowers and Ornamentals)
Er is een nieuw en apart schema voor siergewassen gekomen. Siergewassen zijn daarmee geen onderdeel meer van het schema waarin ook groenten en fruit zijn opgenomen. Let op: bedrijven met zowel siergewassen als groenten en fruit, moeten na 1 januari voor twee schema’s certificering aanvragen. Het schema Siergewassen richt zich nu vooral op milieu, duurzame teelt en de gezondheid en welzijn van medewerkers. De eisen over voedselveiligheid zijn vervallen. Er worden plannen gevraagd om de gebruikte hoeveelheid veen voortdurend te verminderen, waarbij in elk geval minimaal 10% van het volume van substraten dat gebruikt wordt, een alternatief voor veen moet zijn. Meer informatie over de eisen voor siergewassen is hier te vinden.

Groenten en Fruit (Fruit and Vegetables)
In het schema Groenten en Fruit zijn de eisen over de wachttijd voor de oogst na gebruik van organische meststoffen, ongewijzigd gebleven. De eisen aan de microbiologische kwaliteit van beregeningswater zijn eveneens ongewijzigd. Dit waren belangrijke aandachtspunten tijdens de consultatieperiode van de nieuwe versie. Meer informatie over de eisen voor Groenten en Fruit is hier te vinden.

GRASP
Vanaf 1 januari 2024 zal versie 2 van toepassing zijn. Ten opzichte van de vorige versie is vooral de manier veranderd waarop de score wordt bepaald. Er wordt niet meer gewerkt met een puntensysteem, maar met ‘major musts’ en ‘minor musts’. Bij deze versie van GRASP hoort een Nationale Interpretatie Gids (NIG) met informatie over definities en relevante wetgeving. Het nieuwe schema is hier te vinden.

Quincy von Bannisseht

Glastuinbouw Nederland - © 2024