Nieuwe pensioenwet op 1 juli 2023

Aan de basis van het huidige pensioenstelsel ligt de pensioenwet. In de afgelopen jaren was er veel kritiek op het huidige pensioenstelsel en zijn afspraken gemaakt om dit te veranderen. Om een nieuw pensioenstelsel mogelijk te maken is deze nieuwe pensioenwet nodig.

De Wet toekomst pensioenen ging op 1 juli in. Deze wet zorgt voor een majeure verandering van het Nederlandse pensioenstelsel. We gaan over naar een transparanter en persoonlijker stelsel met stabiele premies. In de wet staan de regels voor het nieuwe pensioenstelsel en regels hoe we overgaan van het huidige pensioenstelsel naar het nieuwe pensioenstelsel. Sociale partners moeten een nieuwe pensioenregeling overeenkomen en het bestuur van het pensioenfonds moet aangeven of zij deze nieuwe regeling kan uitvoeren.

BPL
Sociale partners en bestuur en hebben afgesproken dat BPL Pensioen op 1 januari 2026 overgaat op de nieuwe pensioenregeling. Sociale partners hebben de keuze gemaakt voor de solidaire premieregeling. Dit is een regeling waarin de ingelegde premie aan ieders persoonlijke pensioenvermogen wordt toegevoegd en tegelijkertijd collectief wordt belegd.

Uit dit persoonlijke pensioenvermogen wordt vanaf pensioendatum een levenslange pensioenuitkering betaald. Die uitkering kan vanwege economische of financiële omstandigheden variëren. Door het inbouwen van beschermingsmaatregelen, zoals een solidariteitsreserve, is demping van de fluctuatie mogelijk.

Meer informatie
Sociale partners spreken nog over de invulling van de nieuwe pensioenregeling. Deze week heeft Hans Koehorst (LTO Nederland) de belangrijke uitgangspunten van werkgevers in het werkgeversjournaal toegelicht.

Samen met het pensioenfonds BPL Pensioen zijn er de komende jaren nog de nodige zaken te regelen voor de overstap naar een nieuwe pensioenregeling kan worden gemaakt. Op de pagina de toekomst van ons pensioen van BPL staat wat er verandert en gelijk blijft én de planning van ons pensioenfonds.

Ingrid Blom-Meeusen

Glastuinbouw Nederland - © 2024