Onderzoek spuittechniek van start in de kas

Op 22 februari begon Shannon Roosenburg haar stage bij Glastuinbouw Nederland. Zoals in een eerder nieuwsbericht over haar stage al werd beschreven, gaat zij een onderzoek doen met betrekking tot optimalisatie van spuittechnieken voor gewasbeschermingsmiddelen. Het feitelijke onderzoek kan nu echt van start gaan. Aanleiding voor een update.

“Ik was helemaal nieuw op het gebied van glastuinbouw, spuittechnieken en gewasbeschermingsmiddelen. Daarom heb ik mij aan het begin van de stage voornamelijk gefocust op het vergaren van informatie over deze onderwerpen door erover te lezen, maar vooral ook door gesprekken aan te gaan met telers, toeleveranciers, toelatingshouders en collega’s”, zo kijkt Shannon terug op de eerste weken van haar stageperiode bij Glastuinbouw Nederland.

Plaagontwikkeling volgen
Na dit vooronderzoek heeft ze besloten een onderzoek te doen naar de effectiviteit van elektrostatisch spuiten. Hierbij wordt de elektrostatische handspuit van X-Bust vergeleken met een niet-elektrostatische handspuit. De spuiten worden uitgeprobeerd met biologische contactmiddelen op komkommer en paprika. Komkommer zal worden behandeld met Karma tegen echte meeldauw en paprika met Eradicoat max tegen spintmijt. “Aan de hand van tellingen wordt gedurende het onderzoek vooraf aan elke bespuiting bepaald hoe groot de plagen zijn. Door de plaagontwikkeling te volgen kan de effectiviteit van de spuiten met elkaar worden vergeleken. De planten heb ik afgelopen week in de kas bij Vertify neergezet, dus het onderzoek kan nu eindelijk van start gaan”, zo verduidelijkt Shannon. Ze studeert Toegepaste Biologie aan de HAS Hogeschool te ’s-Hertogenbosch en zit momenteel in haar derde jaar.

Glastuinbouw Nederland - © 2024