Opening ‘Living Lab’ Bleiswijk voor circulaire ondernemers op 23 september

Circulaire ondernemers met plannen voor biomassa zijn van harte welkom bij de opening van het Living Lab op het terrein van Dijkshoorn Recycling in Bleiswijk op donderdag 23 september. SIGN (Stichting Innovatie Glastuinbouw) werkt samen met Dijkshoorn aan hoogwaardigere toepassingen van reststromen uit de tuinbouw.

Ondernemers die biomassa willen laten voorbewerken en toepassingen willen laten onderzoeken, kunnen hier op schaal van kilo’s tot tientallen tonnen aan de slag. Ze kunnen hiervoor vouchers krijgen waarmee ze 50% van de kosten dekken. Dit is een onderdeel van het SIGN innovatieprogramma Circulaire tuinbouw in samenwerking met het ministerie van LNV. Op deze locatie kan Dijkshoorn grootschalig (droog)composteren, zeven, hakselen, en desgewenst nadrogen. In het Living Lab is verder een lasersnijder en een schroefpers aanwezig. Op kleine schaal (200 liter) is het mogelijk om mycelium van reststromen te produceren.
In verband met de beperkte capaciteit is aanmelden via dit formulier noodzakelijk. 
 
Programma
10.45 – 11.00 Inloop
11.00 – 11.50 Presentaties

  • Visie SIGN op circulaire tuinbouw en voucherregeling (Peter Oei, SIGN);
  • Bouwsysteem met 75% paprikastengels (Rob van Hove, DIOR Bouw);
  • Raffineren en hoogwaardige toepassingen: VARTA (Charles Goossens, laurierkwekerij GOVA);
  • Kansen voor bouwmaterialen (Jan Willem van de Groep, kwartiermaker Buyer group Biobased bouwmaterialen)

11.45 Openingshandeling door Adri Bom-Lemstra (voorzitter Glastuinbouw Nederland en SIGN) en Matthijs Dijkshoorn
 Aansluitend demonstratie van Floriade innovaties Growing airplanes, Growing Interiors (door Laila Kestem, Rosa Hämäläinen, Andy Cartier).
 12.00 – 13.00 Bustoer over terrein Dijkshoorn recycling. Matthijs Dijkshoorn licht de verschillende bewerkingen en processen toe.
Voor de lunch wordt gezorgd.

SIGN
Glastuinbouw Nederland - © 2024