Paul van Schie: "Collectief knelpunten oplossen"

“Om een oplossing te vinden voor de problemen die we in de toekomst kunnen krijgen in de tomatenteelt moet onderzoek blijven plaatsvinden”, zegt Paul van Schie, tomatenteler en lid van de landelijke commissie Tomaat van LTO Glaskracht Nederland uit Honselersdijk. Van Schie is groot voorstander van een gewascoöperatie. Met name om knelpunten in de teelt gezamenlijk op te lossen.

“Door het wegvallen van Productschap Tuinbouw is ook de inning van onderzoeksgelden er niet meer. De landelijke commissie wil klaarstaan voor als er acuut een probleem is waar onderzoek naar nodig is. Daarvoor is vaak direct financiering nodig. Het oprichten van een gewascoöperatie is daarom de beste oplossing.”

Het speerpunt van de coöperatie is volgens Van Schie onderzoek naar teeltgerelateerd problemen. Hierbij kiest de landelijke commissie voor een laagdrempelig systeem met weinig of geen reserves. “Op dit moment zijn er geen acute knelpunten die onderzocht moeten worden, maar het is wel belangrijk om klaar te staan als die zich wel voordoet. Om dit nu, in deze moeilijke tijd, voor elkaar te krijgen moet het contributiebedrag laag zijn.”

Annelies Hooijmans

Glastuinbouw Nederland - © 2024