Persaandacht naar aanleiding van RUB-commotie

De columns, gesprekken en (pers)berichten die LTO Glaskracht de afgelopen weken initieerde over de verdwijnende regeling uitzondering bestrijdingsmiddelen (RUB) zijn erg goed opgepakt in de media. Vooral Dagblad De Limburger pakte groots uit met een paginagroot artikel waarin LTO Glaskracht-lid BioVerbeek aan het woord kwam.

Lees hier het hele artikel van zaterdag 19 augustus in Dagblad De Limburger.

Achtergrond
Onlangs kondigde het Ctgb aan de Regeling Uitzondering Bestrijdingsmiddelen (RUB)-lijst af te gaan bouwen. Wij hebben onze leden hierover uiteraard direct zo goed mogelijk geïnformeerd. Tegelijkertijd zijn we actief in overleg gegaan met belanghebbenden en instanties voor een gepaste reactie van de sector op dit besluit. Van groot belang hierbij is een inventarisatie van middelen waar tuinders echt niet zonder kunnen.

Telers uiten bij ons hun bezorgdheid omtrent dit ‘RUB-afbouwprogramma’. Er zitten namelijk essentiële toepassingen in die zij niet kunnen missen in hun Integrated Pest Management (IPM)-systeem. Er zijn grote zorgen of deze zet van het Ctgb, niet opnieuw gaat leiden tot een kaalslag. De mogelijkheden van correcties van ziekten en plagen in het IPM-systeem van hun teelt waren al zeer beperkt.

Inventarisatie
De coördinatoren Effectief Maatregelenpakket (CEMP) van LTO Glaskracht bereiden op dit moment  een zeer gedegen inventarisatie van toepassingen van deze RUB-lijst voor. De contactpersonen vanuit ons ondernemersnetwerk plantgezondheid spelen hierbij een belangrijke rol. De RUB-lijst is aan hen voorgelegd met de vraag alle toepassingen essentieel zijn voor het IPM-systeem van hun gewasgroep uit te werken.

Uiteraard mag u zelf ook belanghebbende toepassingen melden aan uw netwerkcoördinator of aan CEMP-specialisten <link organisatie medewerkers-en-bestuur persoon jeannette-vriend _blank>Jeannette Vriend voor glasgroenten en aan <link organisatie medewerkers-en-bestuur persoon karen-smit _blank>Karen Smit voor bloemisterij. Heel graag zelfs. Een goede inventarisatie van de lijst vormt een van de belangrijke onderdelen om te komen tot een verder plan van actie richting overheid en autoriteiten. 

Jean Aerts

Glastuinbouw Nederland - © 2024