Reflecteren op de toekomst van migratie

In de glastuinbouw zijn internationale werknemers al decennialang onmisbaar. De flexibiliteit nodig bij een seizoen product sluit aan bij de wensen en mogelijkheden van deze groep medewerkers. Gezien de voortdurende krapte op de arbeidsmarkt verwacht de glastuinbouwsector deze mensen hard nodig te hebben.

Op 28 september hebben de leden uit de werkgroepen op het thema Arbeid met twee sprekers van DenkWerk gereflecteerd op het door hen uitgebrachte rapport: Migratie als motor - Hoe Nederland migratie kan inzetten als drijvende kracht.

Denkwerk gaf in overweging dat migratie het toekomstbeeld van Nederland bepaalt. Dat toekomstbeeld is een keuze. Er is geen (integraal) migratiebeleid en dat maakt de toekomst onzeker. Terwijl de overheid zich richt op kortetermijnproblemen in de asielopvang, loopt Nederland achter de feiten aan op het gebied van arbeidsmigratie. Migratie draagt bij aan de balans op de arbeidsmarkt en de betaalbaarheid van de verzorgingsstaat, maar het zet druk op de fysieke inpasbaarheid en sociale samenhang.

Uit dit gesprek kwam opnieuw naar voren dat het belangrijk is om een eigen visie te hebben. Rondetafelgesprekken lopen. Doel is om samen met LTO en Greenports een visie op arbeidsmigratie binnen de land- en tuinbouw te ontwikkelen. Onze leden discussiëren bij deze bijeenkomsten in grote getalen mee.

In de Ronde Tafel op 13 september is er over een viertal denkrichtingen/ontwikkelingen gesproken. Het continueren van de huidige situatie - doorgaan op de bekende weg - is het startpunt voor de discussie. De sprekers van Denkwerk hebben de nodige kritische kanttekeningen gezet bij deze denkrichting. Inzetten op huisvesting of robotisering is aansluitend uitgediept. Dit mondt uit in de vierde variant, inzetten op deze beide ontwikkelingsrichtingen.

Tot op heden zien ondernemers het meeste in deze laatste variant. Ook wordt met enig realisme geconstateerd dat we de eerste jaren min of meer doorgaan op de huidige weg. In de gesprekken zijn de voor en tegen argumenten bij deze denkrichtingen, samen met sector of bedrijfsinkleuring en de nodige ideeën op tafel gekomen. Brainstormend leggen we zo een belangrijke basis voor de in ontwikkeling zijnde gezamenlijke visie (en bijbehorende beleidsscenario’s) op arbeidsmigratie.

Leden van Glastuinbouw Nederland voelen zich verantwoordelijk voor het welzijn van deze groep. Ons motto is niet voor niets ‘love your people like your crop’. We investeren op diverse manieren in deze groep medewerkers. Nadenken over de toekomst van arbeidsmigratie past hierbij.

De stuurondernemersgroep Arbeid vindt het belangrijk om in gesprek te zijn over de toekomst. Centraal staat de vraag hoe ziet werken in de Glastuinbouw er over 20 jaar uit? Een gedeeld beeld van de toekomst helpt ons bij de keuzes van vandaag. Waar doen wij er verstandig aan in te investeren, waar lobbyen wij op en hoe kleuren wij onze visie in?

Ingrid Blom-Meeusen

Glastuinbouw Nederland - © 2024