Risico Inventarisatie & Evaluatie opnieuw erkend

Vakbonden en werkgevers hebben samen de RI&E op arbeid geactualiseerd en door het steunpunt RI&E is onze Risico Inventarisatie & Evaluatie Glastuinbouw opnieuw erkend. Een mooie stap.

Wat is nieuw?
De RI&E sluit aan op (nieuwe) wet en regelgeving. Nog belangrijker is dat in de vernieuwde RI&E ook het werken onder LED licht is meegenomen. Meer over LED en mogelijke gezondheidsrisico’s is in de leaflet van Glastuinbouw Nederland en Stigas terug te vinden.

Waarom een RI&E?
Als ondernemer kunt u als geen ander risico’s managen. Arbeidsrisico’s aanpakken gebeurt via een Risico-inventarisatie & Evaluatie.  Ieder bedrijf dat personeel in dienst heeft of via een uitzendbureau laat werken, is op grond van de Arbeidsomstandighedenwet verplicht de arbeidsrisico’s voor zijn medewerkers in kaart te brengen en te beheersen.  Daar is een instrument voor; de Risico Inventarisatie en Evaluatie. Een RI&E is niet alleen verplicht, maar levert ook voordelen op: Betrokken medewerkers bijvoorbeeld. De grootste winst: Gezond, veilig en vitaal blijven werken!

Hoe ga ik aan de slag?
Bedrijven in onze branche kunnen gebruikmaken van de RI&E Glastuinbouw, zoals ontwikkeld door Stigas. Je vindt jouw RIE onder rie.mijnstigas.nl. Als je nog geen RIE hebt, dan kun je deze hier aanvragen.

Voor bedrijven met minder dan 25 man personeel die de branche RI&E gebruiken, geldt dat toetsing door een arbodienst niet meer nodig is. Om zeker te weten dat alle risico’s zijn geïnventariseerd en juist zijn beoordeeld kunt u Stigas uitnodigen. Met een rondgang op het bedrijf adviseert Stigas u met actuele branchekennis om risico’s te beheersen dan wel weg te nemen.

Plan van Aanpak
Door vanuit de RI&E de acties te categoriseren in een Plan van Aanpak wordt als het ware een actielijst gegenereerd waarmee men op basis van prioriteiten aan de slag kan om de arbeidsomstandigheden en arbeidsveiligheid te verbeteren (de hoge risico’s dienen hierbij als eerste te worden aangepakt).

Ambitie
We willen eerlijk werk en dit is voor ons onlosmakelijk verbonden aan veilig, gezond en vitaal werken. Speerpunt in de Human Capital agenda van Glastuinbouw Nederland. Op dit onderwerp werken we onder andere in de Arbo werkgroep als vakbonden en werkgevers nauw samen met Stigas. Binnen Stigas beschrijven we technieken en manieren, goede praktijken, normen en praktische handleidingen voor veilig, gezond en vitaal werken. De kern van ons werk vormen de Arbocatalogus, de RI&E en het sectoractiviteitenplan Arbo.

Ingrid Blom-Meeusen

Glastuinbouw Nederland - © 2024